Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαρκές κυνηγητό...

Η εκμετάλλευση των μεταναστών και των προσφύγων και οι επιθέσεις από ομάδες ρατσιστών και τις δυνάμεις καταστολής αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά τους καταπατούνται βάναυσα. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε συνάρτηση με την εφαρμογή των ντιρεκτίβων της ΕΕ. Είναι η σκληρή, ευέλικτη και άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών με ποικίλους τρόπους - από τους χώρους εργασίας, μέχρι την άρνηση χορήγησης ασύλου.

Κραυγαλέα είναι τα παραδείγματα των επιθέσεων που δέχονται οι μετανάστες, τόσο από τις δυνάμεις καταστολής, όσο και από ρατσιστικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα χάνει τη ζωή του στην Καλαμαριά μετά από καταδίωξη αστυνομικών.
  • Τέλη Σεπτέμβρη, μετανάστης μικροπωλητής στην Αθήνα πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δημοτικούς αστυνομικούς.
  • Στις αρχές Οκτώβρη, ομάδα οπλισμένων ρατσιστών επιτέθηκε σε Πακιστανούς σε παραπήγματα στου Ρέντη, τρεις φορές μέσα σε μία βδομάδα.
  • Στο Αιγάλεω, δύο φορές μέσα σε δύο μήνες (Δεκέμβρης - Γενάρης) ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε μετανάστες. Μπήκαν στα σπίτια τους και τους ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Αιγάλεω, ομάδες ...«αγανακτισμένων πολιτών» ζητούσαν να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή τους, τον Αγιο Σπυρίδωνα. Εκεί, όμως, εξελίσσεται ένα πρωτοφανές σκλαβοπάζαρο, με τους μετανάστες να γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ούτε ένα ένσημο...

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης

Στην Πάτρα, στην Εύβοια, στη Σάμο και μια σειρά από άλλες περιοχές της χώρας, τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών χαρακτηρίζονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων. Στην Πάτρα, χιλιάδες μετανάστες ζουν σε καταυλισμό, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς καν τα στοιχειώδη. Παράλληλα, βιώνουν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, αφού, αν βρεθούν έξω απ' τον καταυλισμό, συλλαμβάνονται αυτομάτως. Στην Εύβοια, οι συνθήκες είναι εξίσου άσχημες, ενώ τα ίδια ισχύουν και στη Σάμο.

Φτηνό εργατικό δυναμικό

Οι μετανάστες, όμως, αποτελούν και το φτηνό εκείνο εργατικό δυναμικό, που δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των ίδιων, αλλά χρησιμοποιείται και ως μοχλός πίεσης για να «πέσουν» συνολικά τα μεροκάματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηλείας, όπου 2.500 μετανάστες δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ