Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΚΙ
«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται»

Στον επαναστάτη συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι αφιερώθηκε η προχτεσινή, πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Ανθρωποι όλων των ηλικιών με θερμά χειροκροτήματα ευχαρίστησαν όσους, με τόλμη και φαντασία, τους οδήγησαν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια συνάντηση με τις μεγάλες επαναστατικές ιδέες, τα οράματα, τις αξεπέραστες αξίες, σε μια συνάθροιση με μερικούς από τους ήρωες του Γκόρκι που πάντα μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και της ανθρωπιάς. Ο Γκόρκι, προλετάριος κι ο ίδιος, πάλεψε για την επιβίωσή του και μετέτρεψε αυτή τη μάχη του σε πραγματικό «σχολείο» που τον δίδαξε πως: «Την "ηθική των αφεντικών" την αντιπάθησα όσο και την "ηθική των δούλων". Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο τετράπτυχο αφιέρωμα εκδηλώσεων για την ανάδειξη της σοβιετικής Τέχνης, που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Κείμενα: Βασιλεία Παπαρήγα, επιμέλεια κειμένου: Μαρία Καυμενάκη, σκηνοθεσία: Νίκος Ξυθάλης, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μαζαράκη, επιμέλεια φροντιστηριακού υλικού: Λευτέρης Αθανασούλας. Επαιξαν οι: Δημήτρης Βεανός, Κώστας Δαρλάσης, Ευτυχία Δημαρόγκονα, Σπύρος Δρόσος, Νίκος Ζώκας, Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καυμενάκη, Δημήτρης Κούκος, Χρήστος Μπάλτας, Χριστόφορος Οσπίτσι, Βασιλεία Παπαρήγα, Καλλιόπη Ταχτσόγλου, Φίλιππος Τσαουσέλης, Κατερίνα Χιωτίνη. Πιάνο: Κώστας Εγγλέζος, τραγούδι: Σύλβια Καπερνάρου, Βασιλεία Παπαρήγα.


Μια ωραία παράσταση, εμφορούμενη από αγάπη για την τέχνη και από το πνεύμα της ανθρωπιάς και της αντίστασης που άφησε κληρονομιά ο Γκόρκι. Παράσταση που κάλεσε τους «κολασμένους» να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια, το μυαλό και τα χέρια όχι μόνο για να σπάσουν τις αλυσίδες τους, αλλά να δημιουργήσουν ένα νέο κόσμο ελεύθερων ανθρώπων, όπου «το "εγώ" θα είναι ζωντανό κύτταρο του "ΕΜΕΙΣ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ