Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σειρά οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών που ευαγγελίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν συμπυκνώνεται τρόπον τινά στις συμφωνίες που κατέληξαν για κοινά στρατιωτικά προγράμματα, για μια εκστρατεία αναμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πιθανή αύξηση της αντιπροσώπευσης και για παροχή εκπαιδευτικής βοήθειας στην Αφρική.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα μελετήσουν την επέκταση της Ομάδας των Οκτώ-G8, κάλεσαν να υπάρξει διαφάνεια στις αγορές, ζήτησαν αλλαγές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού αερομεταφορέα που θα είναι διαθέσιμος για τις αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή EADS - μητρική της Airbus - έκλεισε συμβόλαιο 16,7 δισ. ευρώ με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας για την κατασκευή αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν να έχουν διμερείς συναντήσεις κορυφής δύο φορές το χρόνο, ενώ αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα μετανάστευσης, άμυνας ενώ ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι θα υπάρξει κοινή στάση και στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, του Νταρφούρ, της Βιρμανίας και του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ