Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς ανάπτυξη η κατοχική ευρωαστυνομία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη... «βοήθεια» της ΝΑΤΟικής «KFOR» θα χρειαστεί η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) για να μπορέσει να αναπτυχθεί και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες ο Πίτερ Φιθ, επικεφαλής της.

Σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Φιθ ισχυρίστηκε ότι μόνον έτσι η ευρωενωσιακή αποστολή «θα μπορέσει να παράσχει ασφαλές περιβάλλον» στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος της KFOR, συνταγματάρχης Ιαν Λικ Κοτάρντ, δεν απέρριψε την πρόταση. Ισα - ίσα... Ωστόσο, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι «ζήτημα πολιτικό» και ότι ως τέτοιο απαιτεί σχετική απόφαση «σε επίπεδο ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ».

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς που πραγματοποιεί περιοδεία σε ασιατικές μουσουλμανικές χώρες βρέθηκε χτες στην Ινδονησία, η οποία (παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ) αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο. Ο Γέρεμιτς εξήρε τη στάση της Τζακάρτα, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόσφατη σερβική πρόταση για καντονοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ώστε να διαχωριστούν σε κάθε επίπεδο οι σερβοκατοικούμενες περιοχές από εκείνες των Αλβανών θα επανέλθει στον ΟΗΕ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής κατά τη Γενική Συνέλευση του Σεπτέμβρη. Τέλος, η Νότια Κορέα αναγνώρισε χτες το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο.

  • Με κεντρικό σύνθημα την ανεξαρτησία της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας διαδήλωσαν χτες στην Μπάνια Λούκα περίπου 2.000 Σερβοβόσνιοι, αφού προηγουμένως αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου διακηρύσσοντας πως «το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ