Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι βασικές αρχές και τα αξιώματα του ανοίγματος

(Β΄ μέρος)

Στο προηγούμενο φύλλο του «Ρ» είχαμε παρουσιάσει τις τέσσερις αρχές του ανοίγματος και τα έξι αξιώματα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα επτά, συμπληρώνοντας τα 13 αξιώματα με τα οποία μπορούμε να παίξουμε σωστά την πρώτη φάση του παιχνιδιού. Καλό είναι, οι φίλοι του αθλήματος να κρατούν ένα αρχείο για τα εκπαιδευτικά αυτά σημειώματα:

7. Δεν πρέπει να γίνονται άσκοπες κινήσεις. Κάθε κίνηση πρέπει να αποτελεί μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

8. Συχνά στο παιχνίδι αρκετών παικτών παρουσιάζεται μία τάση ...λαιμαργίας για κέρδος υλικού. Η μάχη για το χρόνο και το χώρο είναι πολύ πιο σπουδαία από το κυνηγητό της ύλης, ειδικά σε ανοιχτές θέσεις.

9. θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η κακή τοποθέτηση έστω και ενός κομματιού μπορεί να καταστρέψει τη συνεργασία των υπόλοιπων κομματιών.

10. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στις κινήσεις πιονιών, τα οποία πρέπει να κινούνται βάσει σχεδίου.

11. Μια θυσία ή ένα αδυνάτισμα πιονιών μπορούμε να το επιδιώξουμε, αρκεί σαν αποζημίωση να αποκτήσουμε περισσότερο ενεργητική θέση για τα κομμάτια μας.

12. Με τη βοήθεια των πιονιών μας θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χώρο και να αδυνατίσουμε τη δομή των πιονιών του αντιπάλου.

13. Δεν πρέπει να εμποδίζουμε την κινητικότητα των πιονιών μας, τοποθετώντας τα κομμάτια μας ακριβώς μπροστά τους. Τα κομμάτια και τα πιόνια πρέπει να συνεργάζονται.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου ο λευκός δεν τήρησε τις βασικές αρχές και τα αξιώματα του ανοίγματος και βρέθηκε σε αυτή τη δύσκολη θέση. Τι έπαιξε ο μαύρος και κέρδισε θεαματικά;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ