Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπαθούν να «τρέξουν» το νόμο - πλαίσιο

Προσπάθειες για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο καταβάλλουν οι διοικήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) παρά τη θύελλα αντιδράσεων κατά του νόμου - πλαισίου φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και του ίδιου του περιεχομένου του νόμου, που καθιερώνει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ...

Οπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα ντοκουμέντα, στο ΑΠΘ έχει συγκροτηθεί Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας και Επιτροπές, που συντελούν σε διοικητικό επίπεδο, στην προώθηση του νέου νόμου - πλαισίου. Στο πλαίσιο της καλύτερης εφαρμογής του νόμου, γίνονται μάλιστα «αλληλο-ενημερωτικές συναντήσεις» μεταξύ των επιτροπών και των οργάνων διοίκησης σχολών και Τμημάτων.

Στην Ιατρική Σχολή μέσω των Επιτροπών προωθούνται η «αξιολόγηση», ο «εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας», οι σχετικές διατάξεις για περικοπές στα «συγγράμματα». Τα έγγραφα αναφέρουν ότι «...προωθήθηκε η εκπόνηση Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας» και αφήνουν να εννοηθεί ότι γίνεται προεργασία για την κατάρτιση Τετραετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου...

Ακόμα, ομολογούν ότι «η διαδικασία αξιολόγησης των διδασκόντων έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους ίδιους τους διδάσκοντες, μέχρι σήμερα». Και ισχυρίζονται πως «τόσο η εργασία της επιτροπής τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, όσο και η εξαιρετική εφαρμογή της αξιολόγησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δείχνουν την ανάγκη και χρησιμότητα του θεσμού»... «Προσδοκούμε τη συνέχισή του, στα πλαίσια των απαιτήσεων του νέου νόμου για την αξιολόγηση», σημειώνεται και προστίθεται πως φτιάχτηκε, επίσης, Επιτροπή «για την αξιολόγηση του φοιτητή», και άλλες επιτροπές που εφαρμόζουν το νόμο - πλαίσιο.

Ειδικά, στα κείμενα της Επιτροπής του Ιατρικού Τμήματος για τον εσωτερικό κανονισμό, γίνονται συστάσεις για τις αναγκαίες προσαρμογές με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο.

Επίσης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, έχει περάσει η «αξιολόγηση» στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Φιλολογίας στην Κομοτηνή, στα Παιδαγωγικά Τμήματα στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, στο ΤΕΦΑΑ και στην Κοινωνική Διοίκηση έχει γίνει εκλογή προέδρων των Τμημάτων κατ' εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου, ενώ προγραμματίζεται η σύσταση «εσωτερικού κανονισμού» στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ των σχολών καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για να μείνει ανενεργός ο νέος νόμος - πλαίσιο. Να διεκδικήσουν την αναμόρφωση μίας πραγματικά ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και των φοιτητών. Καλεί τους φοιτητές στις 9 Απρίλη να ενισχύσουν αποφασιστικά την Πανσπουδαστική ΚΣ, τη μόνη εγγύηση αντεπίθεσης για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για την ανατροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ