Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το κύριο είναι η δράση κάτω στη βάση

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή

Το δημοψήφισμα έχει το νόημα «να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αν συμφωνούν για το αντεργατικό αντιλαϊκό νομοσχέδιο που έγινε νόμος», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τοποθετούμενος στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρέπει «να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι μια άλλη πολιτική για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος συνολικά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, επισήμανε ότι «εδώ και 16 χρόνια προωθείται μια πολιτική που συρρικνώνει ασφαλιστικά δικαιώματα» και «μήτρα της έχει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο και τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Εκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τους νόμους Σιούφα, το νομοσχέδιο Γιαννίτση, τον Νόμο Ρέππα, με τον οποίο «είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΝ». Οπως είπε, αυτή η επίθεση συνοδεύθηκε με χιλιάδες άρθρα, αναλύσεις και εκπομπές, «με στόχο να αναστρέψουν την πραγματικότητα, μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας», χωρίς όμως «να μιλάνε για τις ευθύνες της λεηλασίας των αποθεματικών» ή «χαριστικές πράξεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο» και τη «μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Σπύρος Χαλβατζής έδωσε σαφείς απαντήσεις στα κυβερνητικά επιχειρήματα. Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ περί του ότι είναι καταχρηστικό το αίτημα για δημοψήφισμα, αναρωτήθηκε «από πότε η διεκδίκηση ενός αιτήματος αποτελεί καταχρηστική πράξη; Τι θέλουν; Να σταυρώσουν τα χέρια οι εργαζόμενοι και να υποταχθούν;». Οσον αφορά την επίκληση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, επισήμανε ότι «χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής», αφού «όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων είναι διαφορετικά από όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά», ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι «δεν είναι πλειοψηφία το 40 ή το 42%» και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε: «Πλειοψηφία στον λαό δεν είστε. Γιατί μιλάτε για πλειοψηφία;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να προσφύγουν σε δημοψηφίσματα, θυμίζοντας ότι «ζητήσαμε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το αρνηθήκατε ως ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε μαζί σας». Παράλληλα σημείωσε ότι αν και «από το 1975 μέχρι σήμερα γίνανε κάμποσες αναθεωρήσεις», στην πραγματικότητα «μόνον οι κυβερνήσεις αποφασίζουν», επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «στην πρότασή του στη συνταγματική αναθεώρηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, απέκλεισε τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά» και «η ΝΔ έχει την ίδια αντίληψη». Μάλιστα σχολίασε και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις θεσμικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οπως είπε, «έγινε μεγάλη συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Για μας είναι δευτερεύον. Το κύριο είναι η δράση κάτω στη βάση, στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα. Αυτό είναι το μέσον για την κινητοποίηση των εργατών, όλων των εργαζόμενων».

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε πως «δε θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες ότι τα μεγάλα προβλήματα θα λυθούν με ένα δημοψήφισμα», ωστόσο «θεωρούμε ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε για να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης», ζητώντας «μαζική και συντονισμένη λαϊκή κινητοποίηση ώστε να μην προχωρήσουν στη ζωή αυτά τα μέτρα» και ταυτόχρονα «να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ