Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαριστικές και σε Βαγδάτη προετοιμάζει ο Μάλικι

Σε διαδήλωση κατά της κατοχής καλεί ο Σαντρ όλους τους Ιρακινούς στις 9 Απρίλη

Από το βομβαρδισμένο από αμερικανικό πύραυλο σπίτι στη Βασόρα

Associated Press

Από το βομβαρδισμένο από αμερικανικό πύραυλο σπίτι στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιχειρήσεις «κατά παρανόμων εγκληματιών», αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, προανήγγειλε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι η αιματηρή επιχείρηση στη Βασόρα ήταν «επιτυχής».Ο Μάλικι, αν και πάλι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο «στρατό του Μεχντί» του Σαντρ, τόνισε ότι επίκεντρο των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων θα είναι πιθανότατα οι συνοικίες Σαντρ Σίτι και Σούλα, όπου είναι εγκαταστημένες οι περισσότερες δυνάμεις του Σαντρ.

Ο σιίτης ηγέτης, από την πλευρά του, δε σχολίασε τις ανακοινώσεις Μάλικι. Κάλεσε, όμως, «όλους τους Ιρακινούς, σουνίτες, σιίτες, Κούρδους» να συμμετάσχουν σε μια «διαδήλωση που θα συγκεντρώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους» με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την πτώση της Βαγδάτης. Ο Σαντρ υποστήριξε ότι η διαδήλωση, που θα ξεκινήσει από τη Νατζάφ στις 9 Απρίλη, πρέπει να έχει ως κύριο σύνθημα την ανεξαρτησία του Ιράκ, την εθνική ενότητα και την «έκφραση της απόρριψης της άδικης κατοχής», γι' αυτό θα πρέπει να κυριαρχούν οι ιρακινές σημαίες. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δε θα απαγορεύσουν τη διαδήλωση.

Κατά τα άλλα, στη Βασόρα νέα αμερικανική αεροπορική επιδρομή κατά σπιτιού στοίχισε τη ζωή σε μια τριμελή οικογένεια, αν και οι κατοχικοί επιμένουν ότι επρόκειτο για «ενόπλους». Στη Χίλα, Ιρακινοί φρουροί άνοιξαν κατά λάθος πυρ ενάντια σε αμερικανική περίπολο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αεροπορικός βομβαρδισμός με πέντε αστυνομικούς νεκρούς και 11 τραυματίες. Τέλος, στη Μοσούλη από επίθεση καμικάζι κατά στρατιωτικού οδοφράγματος σκοτώθηκαν επτά πολίτες και τραυματίστηκαν 12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ