Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
«Πράσινο φως» από τη Σύνοδο Κορυφής

Ασφυκτικές πιέσεις για ενίσχυση των δυνάμεων της «συμμαχίας» στο Αφγανιστάν

Τη συμφωνία των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη αποσπά ο Τζ. Μπους από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε, χτες, τη «συνεισφορά» που θα έχει η μελλοντική αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Κεντρική Ευρώπη «για την προστασία των συμμάχων» στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου που διανεμήθηκε.

«Αναγνωρίζουμε τη σπουδαία συνεισφορά για την προστασία των Συμμάχων έναντι των βαλλιστικών πυραύλων - μεγάλου βεληνεκούς - την οποία θα προσφέρει η προβλεπόμενη ανάπτυξη των στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας» στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης αναφέρεται, επί λέξει, στο κείμενο του ανακοινωθέντος.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ πρότεινε στη Ρωσία να «διασυνδέσει» το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα με το αμερικανικό, αλλά και με εκείνο με το οποίο «θα προικιστεί» το ίδιο το ΝΑΤΟ, προκύπτει επίσης από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. «Ενθαρρύνουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να επωφεληθεί από τις προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις δυνατότητες να διασυνδεθούν το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, το ΝΑΤΟικό και το ρωσικό, την καταλληλότερη προς τούτο στιγμή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν αυτό.

Στο μεταξύ, σε συμφωνία έφτασαν η Τσεχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και η υπογραφή της θα γίνει στις αρχές του Μάη, ανακοίνωσε χτες ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Σημειώνουμε ότι το νέο αυτό ιμπεριαλιστικό σχέδιο συναντάει τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας του τσέχικου λαού, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 υπογραφές με πρωτοβουλία και της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ενώ για το Σάββατο οι κομμουνιστές καλούν σε διαδήλωση στον τόπο που πρόκειται να εγκατασταθεί η «ασπίδα».

Πιέσεις για ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ασφυκτικές ήταν οι πιέσεις που άσκησαν κύρια οι Αμερικανοί, για να ενισχύσουν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για να διαθέσει περισσότερα στρατιωτικά μέσα (ελικόπτερα). Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε, με τη δικαιολογία πως τα ελικόπτερα τα χρειάζεται για τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο. Αρνήθηκε, επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να βγαίνουν οι Ελληνες στρατιωτικοί σε επιχειρήσεις εκτός Καμπούλ, όπως της ζητήθηκε. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις «συμμαχικές» δυνάμεις με πολιτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ