Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα επίθεση της ΕΤΑ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Νεκρός ένας ακόμη πολιτικός του κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος», πιθανώς από σφαίρες που η Αστυνομία απέδωσε στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου της πόλης Σαν Αδρία δε Μπέσος, στα περίχωρα της Βαρκελώνης, όπου έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση, ο δημοτικός σύμβουλος, Χοσέ Λουίς Ρούιθ Κασάδο πυροβολήθηκε στο λαιμό την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του. Οταν έπεσε στο έδαφος δέχτηκε από τους δολοφόνους του τη χαριστική βολή.

Οι ισπανικές αρχές εμφανίζονται σίγουρες ότι η επίθεση φέρει τα ίχνη της ΕΤΑ. Εξάλλου, μόλις την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΤΑ θα προβεί άμεσα σε τρομοκρατικές ενέργειες ως «πράξη αντεκδίκησης» για τις αθρόες συλλήψεις που έλαβαν χώρα όλη την προηγούμενη βδομάδα στη Χώρα των Βάσκων και από τις δύο πλευρές των γαλλοϊσπανικών συνόρων. Μόνο σε ισπανικό έδαφος συνελήφθησαν 36 Βάσκοι πολιτικοί ενώ σύμφωνα με τις αρχές σε γαλλικό έδαφος συνελήφθησαν άλλοι 18 ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως ηγέτης της ΕΤΑ, Ιγκνάσιο Μιγκέλ Γκαρθία Αρεγουί, ο επονομαζόμενος Ινάκι ντε Ρεντερία.

Πρόκειται για τη 13η δολοφονική επίθεση για το 2000 που αποδίδεται στην ΕΤΑ και η 3η κατά πολιτευόμενου με το κυβερνών κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος μετά τη δολοφονία κάλεσε εκ νέου τους Ισπανούς να επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους κατά της τρομοκρατίας και να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αποδυθεί σε αγώνα κατά της ΕΤΑ.

Επίσης, η ΕΕ, διά στόματος του Γάλλου υπουργού Υπερπόντιων Κτήσεων Κριστιάν Πολ -η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο- καταδίκασε τη δολοφονία του Χοσέ Λούις Ρούιθ Κασάδο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ενωσης απέναντι στους κινδύνους της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Ισπανία, μιας τρομοκρατίας «που αυτή τη στιγμή είναι η πιο φονική της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ