Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ο στρατός στο πλευρό του Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Μετά από πέντε μέρες όπου η ανησυχία και ο φόβος είχαν ρίξει ένα πυκνό πέπλο πάνω από τη χώρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εγκατέλειψαν τη στάση της σφίγγας εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στο πρόσωπο του απερχόμενου Προέδρου Αλβέρτο Φουτζιμόρι.

Με κοινό ανακοινωθέν οι ηγεσίες του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού αλλά και της αστυνομίας τονίζουν ότι υποστηρίζουν την απόφαση του Περουβιανού Προέδρου - ο οποίος προΐσταται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, των Ενόπλων Δυνάμεων - να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν και να διαλύσει τις μυστικές υπηρεσίες (SIN) καθώς και να απομακρύνει τον αρχηγό τους, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος.

Επίσης, στην ανακοίνωση οι Ενοπλες Δυνάμεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για διαρκή συνεργασία με τον Πρόεδρο για την επίτευξη των στόχων που θέτει το πλαίσιο του Συντάγματος και καλούν τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να διατηρήσουν υπεύθυνη στάση στη μεταβατική φάση που διέρχεται η χώρα.

Μέχρι την εν λόγω ανακοίνωση, η σιωπηρή στάση του Στρατού και κυρίως οι κινήσεις του, ήταν το κύριο ζήτημα που προκαλούσε την ανησυχία αναλυτών, αντιπολίτευσης αλλά και απλών πολιτών, αφ' ενός γιατί θεωρείται δεδομένη η απολυταρχική φύση της διακυβέρνησης Φουτζιμόρι και αφ' ετέρου λαμβάνοντας υπόψη τη μακρά και αιματηρή ιστορία των πολλαπλών πραξικοπημάτων από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αν βέβαια τα επίσημα κόμματα της αντιπολίτευσης πείθονται μέχρι στιγμής με αυτή τη «δημοκρατική διευθέτηση» της πολιτικής κρίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές, φοιτητές και μέλη εργατικών συνδικάτων, που βρίσκονται σε εκρήγορση και συνεχείς διαδηλώσεις περισσότερο από ένα χρόνο, όταν ο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη θητεία - γεγονός που αποτελούσε σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος - δε φαίνονται να πείθονται. Χτες λοιπόν, πραγματοποίησαν μία ακόμη διαδήλωση έξω από την προεδρική κατοικία, απαιτώντας τον τερματισμό «της δικτατορίας του Φουτζιμόρι» και τη σύλληψη του Μοντεσίνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ