Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Διαδήλωση διαρκείας στο λιμάνι του Πειραιά

Με μια μαζική κινητοποίηση, κατέλαβαν τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, καλώντας στην απεργία της Τετάρτης

Το πανό στην πρόσοψη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων
Το πανό στην πρόσοψη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων
Υπό την πολιορκία τους έθεσαν χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ναυτεργάτες, δίνοντας το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, με σταθμό την απεργία στις 16 Απρίλη.

Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ηλεκτρολόγοι, καραβομαραγκοί, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, στο πλαίσιο παύσης εργασιών, από τις 12.30 άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού. Λίγο αργότερα, μια ομάδα τους κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (ΓΓΛΛΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό, η τρομοκρατία δε θα περάσει, αγώνας διαρκείας».

Στην πλατεία του Ηλεκτρικού έφτασαν με πορεία και ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργάτες της Ζώνης. Μαζί τους ήταν ο Γιώργος Τούσσας, ναυτεργάτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Νωρίτερα οι ναυτεργάτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Οίκο Ναύτου στην πλατεία Τερψιθέας, όπου μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) Γιώργος Λέκκας. Η πορεία τους πριν φτάσει στον ηλεκτρικό σταθμό, είχε σταθμό το ΝΑΤ, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ταμείου.

Λίγο μετά τη 1.00 οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μία ογκώδη πορεία. Πρώτος σταθμός, το κατειλημμένο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων. Από εκεί συνέχισαν την πορεία τους, διαδηλώνοντας επί ώρες στους δρόμους του Πειραιά για «1.400 βασικό μισθό κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», ξεκαθαρίζοντας ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Από τη μαζική πορεία
Από τη μαζική πορεία
Τα πυρά τους δέχτηκε και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός καθώς αντηχούσε το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών, ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική». Οι πρόεδροι των Συνδικάτων, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους, έκαναν σαφές ότι «οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, η Ζώνη, δε συμβιβαζόμαστε όπως οι ξεπουλημένοι της ΓΣΕΕ. Δεν κάνουμε πίσω. Είναι μονόδρομος για μας ο αγώνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ