Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διείσδυση της CIA στις μυστικές υπηρεσίες

ΚΙΤΟ.--

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις του Εκουαδόρ και η υπαγόμενη σ' αυτές Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα ότι «αξιωματικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων μυστικών υπηρεσιών» και για την ακρίβεια της «αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA».

Ο Πρόεδρος Κορέα κατήγγειλε τη διείσδυση αυτή μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τα γεγονότα της 1ης Μάρτη, όταν πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική εισβολή του κολομβιανού στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγέτη των FARC, Ραούλ Ρέγιες, 18 ακόμη ανταρτών, 4 Μεξικανών φοιτητών και ενός πολίτη του Εκουαδόρ. Μετά την αποκάλυψη ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας πολίτης του Εκουαδόρ, ο Πρόεδρος Κορέα απομάκρυνε άμεσα τον αρχηγό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς με «δόλο το απέκρυψε». Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, παραιτήθηκε και ο υπουργός Ουέλινγκτον Σαντοβάλ εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του, ενώ νέος υπουργός Αμυνας ορκίστηκε ο δημοσιογράφος και ποιητής Χαβιέ Πόνσε, ο τέταρτος κατά σειρά σε 14 μήνες.

Τέλος, χθες η Συντακτική Συνέλευση, μετά τις ακροάσεις των υπουργών Εσωτερικών, Αμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της έρευνας που διατάχθηκε, με απόφασή της στηρίζει απόλυτα τον Πρόεδρο Κορέα και τις δηλώσεις του περί «διείσδυσης της CIA», καθώς και τις αναγκαίες αλλαγές ειδικά όσον αφορά τα σύνορα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ