Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα για ΕΕ - Ευρωσυνθήκη

Δεκάδες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και κοινωνικών χώρων, συνυπογράφουν έκκληση με την οποία ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αναλύοντας τους λόγους - που προκύπτουν από το αντιδραστικό αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της συνθήκης - που τους ωθούν σ' αυτή την πρωτοβουλία. Το πλήρες κείμενο της έκκλησης με τις υπογραφές θα δημοσιευτούν στον αυριανό κυριακάτικο «Ρ».

Οπως σημειώνουν «η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επικυρώσει τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή του από τη νέα αυτή Συνθήκη, χωρίς να ζητήσει την έγκρισή του».

«Με τη νέα Ευρωσυνθήκη - σημειώνεται παρακάτω - ουσιαστικά επανέρχεται το Ευρωσύνταγμα, αφού έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το οποίο δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία) το απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια» (...) «η μεθόδευση παράκαμψης της θέλησης των λαών δείχνει περιφρόνηση της ετυμηγορίας τους».

Και παρακάτω υπογραμμίζεται πως η Συνθήκη της Λισαβόνας:

-- Ενισχύει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά, τις εξουσίες του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, το δικαίωμα στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών επεμβάσεων σε κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

-- Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αναγνωρίζει την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.

-- Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

-- Καταργεί το βέτο σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης.

-- Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά.

-- Περιορίζει ασφυκτικά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

«Για τους παραπάνω λόγους, - τονίζεται - εμείς που υπογράφουμε αυτή την έκκληση, ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό, για μια φορά, η δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του απέναντι στην ΕΕ και τη νέα Ευρωσυνθήκη. Καλούμε να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με κάθε δυνατή μορφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ