Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Οχι» στην «επιμόρφωση» της χειραγώγησης και της υποταγής

Να αρνηθούν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή στην «ψευτοδιαβούλευση» για την επιμόρφωση, η οποία έχει ξεκινήσει στα σχολεία, καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, να μη νομιμοποιήσουν αυτή τη νέα αντιεκπαιδευτική επιλογή, να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν στις συσκέψεις και στα σχολεία τους στόχους της επιχείρησης «Επιμόρφωση». Ειδικότερα για το ζήτημα της διαβούλευσης για την επιμόρφωση το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισημαίνει τα εξής:

  • «Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κατευθύνεται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. α) Ενεργοποιείται ο ΟΕΠΕΚ (Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002), β) υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας του ΥΠΕΠΘ με τους οκτώ επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, αναλαμβάνουν με το αζημίωτο και την επιμόρφωση- συμμόρφωση των εκπαιδευτικών. γ) Ταυτόχρονα επιχειρείται το ΚΕΜΕΤΕ και το ΙΠΕΜ (ερευνητικά Ινστιτούτα της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) να μετατραπούν σε επιμορφωτικά κέντρα με αδρή κυβερνητική και κοινοτική χρηματοδότηση, κατά τα πρότυπα του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ και της Ακαδημίας επιμόρφωσης εργατοπατέρων, της ΓΣΕΕ.
  • Οι μορφές και το περιεχόμενο της προτεινόμενης επιμόρφωσης δείχνουν ότι: α) Θα έχει τα χαρακτηριστικά πρόσκαιρης κατάρτισης, β) θα δημιουργήσει τον "εκπαιδευτικό" των πιστοποιητικών και των ημερίδων, που θα τρέχει αγκομαχώντας να γεμίσει τον ατομικό του φάκελο με βεβαιώσεις και χαρτιά, για να "αξιολογηθεί" θετικά, να υποταχτεί στο σύστημα και να έχει μια κάποια μοίρα στο συννεφιασμένο ήλιο της εκπαίδευσης και της ζωής.
  • Ακόμη οι προθέσεις του υπουργείου, όπως διαφαίνονται από τα υπό διακίνηση ερωτηματολόγια, θέλουν να οδηγήσουν τον κλάδο να αποδεχτεί χειρότερες και πιο πρόχειρες μορφές επιμόρφωσης».

Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το ερωτηματολόγιο και το υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν «την παγίωση της εισαγωγικής επιμόρφωσης πριν το διορισμό, που προτάσσεται στα ερωτηματολόγια. Κάθετη θέση μας είναι: Οχι στην εισαγωγική επιμόρφωση πριν το διορισμό γιατί χειροτερεύει το εργασιακό μας καθεστώς και υποτάσσει. Ούτε όμως και αμέσως μετά από αυτόν, γιατί "αξιολογεί" και χειραγωγεί. Μόνο κριτήριο διορισμού το πτυχίο, το οποίο να πιστοποιεί από μόνο του την παιδαγωγική και επιστημονική επάρκεια του κατόχου». Παράλληλα, επισημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει την καθιέρωση ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης με κατακερματισμό και απώτερο στόχο την κατηγοριοποίηση, π.χ., επιμόρφωση σε επίπεδο νομού, περιφέρειας, γραφείου, σχολείου, άλλη για τα στελέχη της διοίκησης και άλλη για τους πληβείους εκπαιδευτικούς, εξ αποστάσεως, κλπ. και «την ψυχολογική προετοιμασία των εκπαιδευτικών για αποδοχή κάθε είδους αξιολόγησης, εσωτερικής και εξωτερικής και μέσα από την επιμόρφωση, εφόσον σκόπιμα υπάρχει αυτή η ενότητα στο ερωτηματολόγιο και υποδεικνύεται η εξωτερική αξιολόγηση από φορείς εκτός ΥΠΕΠΘ, π.χ., επιχειρήσεις, τοπική κοινωνία, γονείς».

Γι' αυτούς τους λόγους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αντιπροτείνει και διεκδικεί επιμόρφωση υποχρεωτική και δυνατή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Μόνιμα τμήματα επιμόρφωσης κατ' αποκλειστικότητα σε πανεπιστημιακές σχολές εκπαίδευσης με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Αντί για εισαγωγική επιμόρφωση - εξομοιώσεις και κατηγοριοποιήσεις, οι νέοι εκπαιδευτικοί να φοιτούν σε ειδικές πανεπιστημιακές παιδαγωγικές σχολές και ν' ασκούνται στη διδακτική -ψυχολογική - παιδαγωγική εμπειρία για μια διετία μέσα στις σχολικές μονάδες. Ετήσια και περιοδική επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα. Ολιγοήμερες επιμορφωτικές διαδικασίες σε τακτά διαστήματα όταν το απαιτούν οι εξελίξεις και νέα δεδομένα, που δε θα έχουν τη μορφή των ΠΕΚ ή ημερίδων και δε θ' αποτελούν κριτήρια διάκρισης και αξιολόγησης, πάντα με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ