Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Διακομματική του 2005 και η θέση του ΚΚΕ

Οταν ξέσπασε το λεγόμενο «σκάνδαλο Κεντέρη - Θάνου» λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εκτιμήθηκε ότι είναι αναγκαίο η Βουλή να ασχοληθεί με το θέμα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ και τη θεσμοθέτηση νέων αυστηρότερων μέτρων για το θέμα. Τότε, λοιπόν - καλή ώρα όπως και τώρα 4 χρόνια μετά - όλοι έκαναν πως ανακάλυπταν την έκταση του φαινομένου και τόνιζαν την ανάγκη να παρθούν γενναίες αποφάσεις για «κάθαρση» του αθλητισμού.

Ετσι, γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, συστάθηκε στη Βουλή η «Διακομματική Επιτροπή για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό». Πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ δε συμφώνησε με το πλαίσιο και κατέθεσε τη δική του πρόταση. Συγκεκριμένα, ως άξονες αντιμετώπισης του προβλήματος ανέφερε:

  • Κατάκτηση του δικαιώματος στον αθλητισμό από το λαό και τη νεολαία.
  • Αποφασιστικό χτύπημα της εμπορευματοποίησης, κατάργηση του αθλητισμού - επιχείρηση.

Και πρότεινε τα εξής 10 μέτρα:

1. Επαρκής χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων, ώστε η άθληση να είναι δωρεάν. Παράλληλα, καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων του αθλητικού οικοδομήματος, ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να υπάρχει πλατύτερος έλεγχος και διαφάνεια.

2. Σχολικός αθλητισμός με άσκηση, αγωγή υγείας, εκμάθηση κανόνων αθλημάτων, ώστε να δημιουργηθεί μεγάλη βάση για την εξεύρεση και νέων ταλέντων στον αθλητισμό. Ειδική ενημερωτική φροντίδα για τις επιπτώσεις του ντόπινγκ. Ενιαίο προπονητικό πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες.

3. Ειδικός ρόλος στο ΤΕΦΑΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ενημέρωση των αθλητών - προπονητών - παραγόντων.

4. Απαγόρευση κάθε μορφής διαφήμισης, έμμεσης ή άμεσης, μέσω αθλητών και κάθε ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ εταιρειών και αθλητών ή προπονητών.

5. Δημιουργία ειδικού ταμείου στη ΓΓΑ για συγκέντρωση δωρεών, οι οποίες θα κατανέμονται σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή και τις ανάγκες του αθλητισμού, με εποπτεία της Βουλής.

6. Στο ΕΣΚΑΝ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα ορίζονται απ' αυτές (ΕΙΝΑΠ, Πανεπιστήμιο, Συνδικάτα, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), Τοπική Αυτοδιοίκηση).

7. Εξασφαλισμένη πλήρης υγειονομική φροντίδα των αθλητών - κάρτα εξέλιξης της υγείας τους.

8. Θεσμοθέτηση αυστηρών μέτρων ελέγχου εισαγωγής και διακίνησης των φαρμακοδιεγερτικών ουσιών, φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και γενικά σκευασμάτων που αλλοιώνουν τη φυσική κατάσταση. Να απαγορευτεί κάθε διαφήμισή τους και να χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.

9. Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΟΦ.

10. Ιδρυση Τμήματος Αθλητιατρικής στην Ιατρική Σχολή και αντίστοιχη εξειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό οι ρίζες του φαινομένου (2021-04-02 00:00:00.0)
Στόχος η προστασία και η καλύτερη διαχείριση του προϊόντος (2011-12-23 00:00:00.0)
Στη λογική προστασίας του προϊόντος (2009-07-08 00:00:00.0)
Ανελέητη «κούρσα» συμφερόντων (2005-04-24 00:00:00.0)
Ευθύνες σε Κεντέρη - Θάνου - Τζέκο (2004-10-16 00:00:00.0)
Στόχος η 2η θέση! (1996-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ