Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
Πατριδογνωμόνιο
Ντόπα παντού

Οταν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ η ΔΑΠ, επί 22 ολόκληρα χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στα φοιτητικά νιάτα (με κυβερνήσεις και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τότε αναρωτιέται κανείς τι ντόπα είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον και η εξάρτηση από την ηθική ακμή που νομοτελειακά αρμόζει στα νιάτα.

Τι ντόπα βαστάει τη σκοπιμότητα στη θέση της δειλής ελπίδας, ας πούμε φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής και των συναφών σπουδών, άμα πριν πας να ψηφίσεις ακούς ότι βρέφος θανόν πήγε κι ήρθε με κούριερ στους γονείς, ένα αξιοθρήνητο τηλεπτώμα. Επειδή δεν υπάρχει ιατροδικαστική παθολογοανατομική μονάδα στην Κρήτη. Η... Λεβεντογέννα πατικωμένη ανάμεσα στα Ζωνιανά και τους κούριερ νεκρών βρεφών.

Η παγκοσμιοποίηση χάνει σε λάμψη ετικέτας διεθνώς. Η ρημάδα η φτώχεια, καπιταλιστικό μαθηματικό αποτέλεσμα κι όχι τυχαίο φυσικό φαινόμενο άπληστων τραπεζιτών. Οπότε οι ντόπες πρέπει να κατακλύσουν τ' ανήσυχα πνεύματα αντίστασης και τα φλογερά όνειρα των πεινασμένων της Γης. Ετσι συζητάμε για την «τέχνη» του σκύλου που πεθαίνει από πείνα υπό τα όμματα παράλυτων επισκεπτών σε μπιενάλε στη Νικαράγουα!.. Ποιος θα διαδηλώσει γι' αυτό το σκύλο όπως για τους Σαντινίστας μετά από τόσα χρόνια, οπότε η ντόπια «ελπίδα» της Αριστεράς «καινοτομεί» πιστοποιώντας τον... τυχοδιωκτισμό του Τσε Γκεβάρα; ΔΑΠ και ξερό ψωμί και ΠΑΣΠ για να μη γέρνει η βάρκα και χρειαστεί ο νιος κι η νια να τραβήξουν κουπί κόντρα στα μπουρίνια των ίδιων κι απαράλλακτων καιρών. Ντόπα. Η υποθήκευση ως ασφάλεια. Η άγνοια ως παράδεισος. Το βύσμα ως μέλλον.

Η ντόπα του φόβου της αποκοπής από τον ομφάλιο λώρο της οικονομικής εξάρτησης από τους γονείς. Η ντόπα της πολυδιαφημισμένης ανεργίας. Η ντόπα της κατανάλωσης και της εξοικείωσης με το ψέμα έχουν σε τέτοιο βαθμό αλλοτριώσει την έννοια νέος αυτή καθαυτή ώστε να βλέπεις ως προεκλογική εκδήλωση σε πανεπιστήμιο ακροαριστερών (;) δυνάμεων με την προβολή πέντε επεισοδίων της πάλαι ποτέ τηλεοπτικής σειράς «Οι απαράδεκτοι»... Τόσο αριστερά! Τόσο αναρχοαυτόνομα...

Εχω γράψει κι άλλες φορές. Και επιμένω όσο ζω. Αυτός ο «θαυμαστός καινούριος κόσμος» έχει έναν εχθρό και μια μέθοδο ευθανασίας ακατανόητη και ίσως κι αόρατη για τους πολίτες - τηλεθεατές. Εξοντώνει την εργατική τάξη δηλητηριάζοντας και θυσιάζοντας πριν και πάνω απ' όλα τα νιάτα. Με δάνεια. Με μετάλλια. Με τον πρωταθλητισμό της αλληλοεξόντωσης. Με εμφύτευση του «η ζωή είναι πολύ μικρή για να την πάρεις στα σοβαρά» στο νεανικό DNA. Αλλά άμα τα νιάτα ενός τόπου ζουν ως άμεσα μελλοθάνατοι τότε οι βάρβαροι έχουν διαβεί και διαβρώσει την ψυχή του μέλλοντός μας. Μακάριοι οι αντιστεκόμενοι. Οχι γιατί θα είναι αθάνατοι. Αλλά γιατί απλώς θα έχουν ζήσει ως νέοι...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ