Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σαράκι για εργαζόμενους και ασθενείς

Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, η παναττική κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ

Τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου «Μεταξά» και τις συνέπειες που συνεπάγονται για ασθενείς, εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, με μόνο κερδισμένο τα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, κατήγγειλαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα:

  • Στο νοσηλευτικό προσωπικό, από τις 441 προβλεπόμενες θέσεις του απαρχαιωμένου Οργανισμού του 1987, οι 142 είναι κενές, ενώ πλέον των 40 νοσηλευτών βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια λόγω προβλημάτων υγείας. Ετσι, για τα 450 κρεβάτια υπάρχουν μόνο 250 νοσηλεύτριες, ενώ θα έπρεπε να είναι 550.
  • Από το παραϊατρικό προσωπικό λείπει το 25%, με κίνδυνο επιβράδυνσης της λειτουργίας του νοσοκομείου και καθυστέρησης εξετάσεων και ειδικών θεραπειών.
  • Στους γιατρούς είναι κενές το 13% των προβλεπόμενων θέσεων, ενώ παράλληλα εξαναγκάζονται να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα, με αποτέλεσμα και να είναι αδύνατη η εκπαίδευσή τους, αλλά και να διπλασιάζεται ο χρόνος και το κόστος νοσηλείας των ασθενών, να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και παράλληλα να υπάρχουν πολλά κλειστά κρεβάτια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα μιας βιοψίας πρέπει να βγαίνουν σε 20 μέρες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ο χρόνος φτάνει στις 40 μέρες!
  • Στον τεχνολογικό εξοπλισμό επιτείνεται η γήρανση πολλών μηχανημάτων, ενώ δεν υπάρχουν ψηφιακός αγγειογράφος, μαγνητικός τομογράφος, νέος γραμμικός επιταχυντής κλπ. Μάλιστα, ο ψηφιακός αγγειογράφος δε λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και δε διαθέτει κανένα άλλο κρατικό νοσοκομείο του Πειραιά.
Παναττική στάση εργασίας

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων για αύριο Πέμπτη, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε πανελλαδική 24ωρη απεργία, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, την επέκταση των ΒΑΕ στα δημόσια νοσοκομεία, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κ.ά. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, η οποία πρότεινε αρχικά μόνο παράσταση των ΔΣ σωματείων στο υπουργείο και στη συνέχεια, πιεσμένη από τις ταξικές δυνάμεις, εξήγγειλε στάση εργασίας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ