Κυριακή 20 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η... μαύρη λίστα

1960 Ο ποδηλάτης Κναντ Γένσεν της Δανίας πέθανε στη Ρώμη, μετά από χρήση αμφεταμινών.

1964 Η χρήση αναβολικών διαδίδεται και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περιορίζει τον πρώτο της πειραματικό έλεγχο στους ποδηλάτες.

1967 Ο θάνατος του ποδηλάτη Τόμι Σίμπσον, στο γύρο της Γαλλίας, που είχε να κάνει με χρήση αμφεταμίνης, αναγκάζει τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να δημιουργήσουν φαρμακευτική επιτροπή για τη διενέργεια ντραγκ τεστ στους Αγώνες του Μεξικού το 1968.

1972 Ο Αμερικανός κολυμβητής Ρικ ντε Μοντ χάνει το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο, καθώς βρέθηκε θετικός στην εφεδρίνη. Ο Ντε Μοντ υποστήριξε πως χρησιμοποιούσε αντιβίωση για το άσθμα, με άδεια γιατρού. Για πρώτη φορά στους Αγώνες στο Μόναχο η ΔΟΕ προχωράει σε εξέταση ούρων σε ευρεία κλίμακα.

1976 Για τους Αγώνες του Μόντρεαλ εισάγεται για πρώτη φορά ο έλεγχος στεροειδών.

1984 Στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες βρέθηκαν ντοπέ 12 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων 5 αρσιβαριστών που έκαναν χρήση ναδρολόνης. Αλλα 9 θετικά αποτελέσματα καταστράφηκαν, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ. Η ΔΟΕ προχωράει σε νέες εξετάσεις για τεστοστερόνη και καφεΐνη στους Αγώνες του Λος Αντζελες.

1986 Απαγορεύονται τα διουρητικά επειδή μπορούν να καμουφλάρουν την παρουσία των αυξητικών αναβολικών.

1988 Διεξάγεται από τη ΔΟΕ, στην Οτάβα, η πρώτη συνδιάσκεψη ενάντια στα αναβολικά. Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον χάνει το χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ, καθώς βρέθηκε ντοπαρισμένος.

1989 Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Βόι, παραιτείται, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

1994 Για πρώτη φορά, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ γίνονται εξετάσεις αίματος για τη χρήση αναβολικών.

1996 Η ΔΟΕ ανακοινώνει τη χρησιμοποίηση της εξελιγμένης μεθόδου της φασματομέτρησης, στην Ατλάντα, για την ανίχνευση στεροειδών. Ομως, 5 θετικά τεστ αποβάλλονται, καθώς η ΔΟΕ υποστήριξε πως θα έχανε τις υποθέσεις δικαστικώς. Κατά τη διάρκεια των αγώνων πρόκρισης στις ΗΠΑ, ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στη δρομέα Μέρι Σλάνι. Αμφισβητεί τ' αποτελέσματα και της επιτρέπεται η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.

1998 Η κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ Ντα Μπρούιν, η οποία κατέκτησε - προς έκπληξη όλων - το χρυσό μετάλλιο, τιμωρήθηκε αργότερα επειδή έδωσε δείγμα ούρων έχοντας πιει ουίσκι, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την ανίχνευση αναβολικών.

1999 Ιδρύεται ο World AntiDoping Agency, αν και οι επικριτές υποστηρίζουν πως η ΔΟΕ έχει μεγάλη επιρροή στον εν λόγω Οργανισμό.

6/2000 Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Ο. Εξαμ, παραιτείται, λέγοντας πως η επιτροπή εξακολουθεί να μην αφοσιώνεται στο ντόπινγκ κοντρόλ.

7/2000 Ο Μάνφρεντ Γιούαλντ, πρώην υπεύθυνος του ολυμπιακού προγράμματος της Γερμανίας, καταδικάζεται, επειδή χορηγούσε συστηματικά αναβολικά σε αθλητές.

8/2000 Το ιατρικό συμβούλιο της ΔΟΕ δίνει το ΟΚ για συνδυασμένα τεστ αίματος και ούρων για την ανίχνευση της ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και αυξάνει την αντοχή.

2004 Μετά από ένα ντόμινο αποκαλύψεων τον προηγούμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας αποκαλύφθηκαν 21 περιπτώσεις χρήσης αναβολικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ