Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επιδρομές και αποκλεισμός

Από το προχτεσινό μακελειό στη Γάζα. Στο βάθος διακρίνεται το όχημα όπου μετέβαινε ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης

Associated Press

Από το προχτεσινό μακελειό στη Γάζα. Στο βάθος διακρίνεται το όχημα όπου μετέβαινε ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με «πλήγματα παντού και με οποιονδήποτε τρόπο» απείλησε, χτες, η «Χαμάς» ν' απαντήσει στις πολύνεκρες ισραηλινές επιδρομές της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χτες αντηχούσε ο θρήνος για τα θύματα, ενώ σε διαδήλωση, από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, μετατράπηκε η κηδεία του 23χρονου εικονολήπτη του «Ρόιτερς», που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν, ούτε χτες, οι αιματηρές επιθέσεις. Νωρίς το πρωί, μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Καμπάτιγιε, στην Τζενίν της Δ. Οχθης, όπου δολοφόνησε τον τοπικό ηγέτη της «Τζιχάντ» και έναν 16χρονο περαστικό.

Αργότερα το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή και τραυμάτισε έναν δεύτερο ενώ πραγματοποιούσαν επίθεση στο μεθοριακό φυλάκιο Κέρεμ Σαλόμ, από όπου εισάγεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η «Χαμάς», αν και αποδέχεται την παροχή της, έχει χαρακτηρίσει «σύμβολα εξευτελισμού» τα φυλάκια από όπου εισάγεται.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μααρίβ», υποστήριξε ότι η «Χαμάς» ευθύνεται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και «θα πληρώσει το τίμημα, γιατί εκεί διεξάγεται πόλεμος με την τρομοκρατία». Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό και τα παλαιστινιακά εδάφη αποκλείστηκαν ενόψει της έναρξης, το Σάββατο, των εβδομαδιαίων εορτασμών για το εβραϊκό Πάσχα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τις απώλειες αμάχων και συνέστησε αυτοσυγκράτηση στη γνωστή γραμμή των «ίσων αποστάσεων», ενώ «ανησυχία» εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ισραηλινή στάση και κήρυξε τη χτεσινή ως «ημέρα Πένθους», ενώ ο Πρόεδρος Αμπάς, από τη Μόσχα, υπογράμμισε την ανάγκη «τάχιστης επίτευξης συνολικής ειρήνης». Παράλληλα, εκπρόσωποι του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (Ρωσία - ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΕΕ) συναντιούνταν στο Αμμάν για να συζητήσουν τη διεξαγωγή νέας διεθνούς συνόδου, τον Ιούνη, στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ