Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
«Παιχνίδια» από την ΕΕ και αγώνες ενάντια στην πείνα

Κινητοποιήσεις στη Νότια Αφρική

Προειδοποίηση εν είδη απειλής ήταν η απάντηση της ΕΕ, διά του Επιτρόπου Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, απέναντι στα μέτρα των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων και επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν - εν μέρει - με απαγόρευση ή ελάττωση των εξαγωγών και αύξηση των φόρων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος στην «προειδοποίησή» του, αυτά συντελούν στη δημιουργία μίας «φενάκης επάρκειας τροφίμων», ενώ κάλεσε τους παραγωγούς τροφίμων να μην καταφύγουν σε προστατευτική συσπείρωση».

Κατά τον Π. Μάντελσον τέτοιες κινήσεις δεν έχουν οικονομικό και αναπτυξιακό νόημα», χωρίς ωστόσο ο ίδιος να κομίζει εναλλακτικές λύσεις ή να κάνει έστω και στοιχειώδη αναφορά στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση...

Διαδηλώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ

Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στη χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας σε τρόφιμα και ενέργεια που διοργάνωσε το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (COSATU) στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απαραίτητα για όλους» φώναζαν οι Νοτιοαφρικανοί διαδηλωτές που πέρασαν έξω από τα γραφεία της νοτιοαφρικανικής εταιρείας ηλεκτρισμού «Eskom» απαιτώντας να μην πληρώσουν οι εργάτες και οι φτωχοί το κόστος των συνεχιζόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Ο γγ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλέιντ Ντζιμάντε, που ήταν παρών στην κινητοποίηση, καταχειροκροτήθηκε όταν υπογράμμισε: «Είμαστε θυμωμένοι. Για πολύ καιρό υποφέρουμε από χαμηλούς μισθούς. Τώρα, μας τρώει τα χρήματά μας και η ακρίβεια. Είμαστε στο σκοτάδι εξαιτίας της κυβερνητικής αποτυχίας. Εργάτες και φτωχοί δεν πρέπει να πληρώσουν για λάθη που δεν έκαναν».

To ίδιο 24ωρο, άλλες αφρικανικές χώρες διαπίστωναν την κλιμακούμενη κρίση απ' την ακρίβεια... Στην Τανζανία ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωνε ότι η χώρα κινδυνεύει με ελλείψεις σε δημητριακά επειδή απέτυχε να εισαγάγει τους περίπου 300.000 τόνους που χρειάζεται για να έχει επαρκή αποθέματα. Στη Λιβερία, η πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ διαπίστωσε ότι η κυβέρνησή της δεν μπορεί να ελέγξει τις δραματικές επιπτώσεις της ακρίβειας των τροφίμων που χαρακτήρισε «διεθνές πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, έδωσε τη δική του εκδοχή για το επισιτιστικό πρόβλημα, λέγοντας ότι δεν ευθύνεται για αυτό η παραγωγή βιοκαυσίμων από σιτηρά, με δεδομένα τα τεράστια συμβόλαια που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο παράγοντας αυτός που επηρεάζει την κατάσταση δεν μπορεί να ιδωθεί παρά μόνο σε σχέση με τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζονται και απομυζούν τους λαούς σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ