Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις και πιέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Τις γνωστές πιέσεις για τη σύλληψη Σέρβων και Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών (π.χ. Κάρατζιτς, Μλάντιτς) άσκησε χτες στο Βελιγράδι ο νέος γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπραμέρτς(ο οποίος διαδέχεται την Κάρλα ντελ Πόντε). Ο Μπραμέρτς συναντήθηκε με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που του έθιξε την υπόθεση λαθρεμπορίας οργάνων απαχθέντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, στα τέλη της δεκαετίας του '90, θέμα που εκ των υστέρων αναφέρει σε βιβλίο της η ντελ Πόντε. Ο νέος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν «αρκετά στοιχεία» για την υπόθεση, ώστε να διατάξει το ΔΠΔ έρευνα και υποστήριξε ότι αρμοδιότερες είναι οι αρχές των... Κοσσοβάρων Αλβανών (του ΟΥΤΣΕΚΑ...) και της Αλβανίας.

Ο Κοστούνιτσα αντιπαρήλθε τις πιέσεις Μπραμέρτς και τα περί «απόλυτης συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ διαμαρτυρόμενος για την πρόσφατη αθώωση του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ράμους Χαραντινάι, που κατηγορούνταν για βιασμούς, σφαγές και βασανιστήρια Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου όταν ήταν διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ το διάστημα 1997-98. Ο Κοστούνιτσα σημείωσε πως η αθώωση του Χαραντινάι παρά το πλούσιο αποδεικτικό υλικό της ενάγουσας αρχής θορύβησε ακόμη περισσότερο όσους Σέρβους αμφισβητούν κάθε ίχνος αμεροληψίας και αξιοπιστίας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο μεταξύ, η κοσσοβάρικη αστυνομία ζήτησε από τον εισαγγελέα της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) να διωχτούν ποινικά 21 Σέρβοι που φέρονται ως υποκινητές των επεισοδίων στις 19 Φλεβάρη όταν πυρπολήθηκαν δύο συνοριακοί σταθμοί στο Βόρειο Κόσσοβο.

Τέλος, διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε σχέση με τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου καταγράφηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ