Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα προβλήματα της τέχνης

Αρχισε χτες το Συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Τι ορίζεται ως «σύγχρονη τέχνη»; Πρόκειται για ένα χρονικό προσδιορισμό, ή είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα έργων με κοινά χαρακτηριστικά; Ποια τα πεδία ανάπτυξης και οι εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης; Ποια η σχέση της με το δημόσιο χώρο;... Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία τίθενται προς συζήτηση και διερεύνηση στο τετραήμερο συνέδριο «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», που ξεκίνησε χτες τις εργασίες του στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Μία ακόμα σημαντική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και συγκεντρώνει εικαστικούς καλλιτέχνες, ιστορικούς της τέχνης, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους.

Προλογίζοντας η πρόεδρος του ΕΕΤΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, στάθηκε στο σκοπό της διοργάνωσης, «να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα της τέχνης, το χαρακτήρα της, τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν», τονίζοντας την πάγια θέση του ΕΕΤΕ και τη διεκδίκησή του «να γίνονται δημόσιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί που θα δίνουν το δικαίωμα σε κάθε καλλιτέχνη στην άμιλλα». Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Στεφάνου.

ΚΚΕ: Στο πλευρό των καλλιτεχνών υπερασπιζόμαστε το λαϊκό δικαίωμα στον πολιτισμό

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιάννης Σκαρπερός, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πολλοί δημιουργοί σήμερα είναι υποταγμένοι στους εργολάβους και τα μονοπώλια. Πολεοδομία, αρχιτεκτονική, διακόσμηση και ντιζάιν είναι υποταγμένα στα εργολαβικά καρτέλ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία στέκονται εχθρικά απέναντι στις πραγματικές αρχές, στις διαδικασίες ανάπτυξης της τέχνης και ιδιαίτερα στον κοινωνικό της ρόλο. Υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της ουσίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να μην υποταχθούν οι καλλιτέχνες στις διαθέσεις των μονοπωλίων της ΕΕ. Η τέχνη για μας δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι διακόσμηση. Για το ΚΚΕ η τέχνη διαμορφώνει τα αισθητικά αξιολογικά μας κριτήρια, την ηθική μας στάση απέναντι στο δημόσιο χώρο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι μαζί με τους καλλιτέχνες για την προάσπιση των όρων της καλλιτεχνικής δημιουργίας απέναντι σ' όλους τους μηχανισμούς υποταγής. Είμαστε μαζί με το λαό υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά του για ψωμί, πολιτισμό, τέχνη».

Στη χτεσινή συνεδρίαση παρουσίασαν εισηγήσεις οι: Εμμ. Μαυρομμάτης, Σταύρος Σταυρίδης, Μιχ. Παπαδάκης, Heinich N., Ειρήνη Μίχα, Βαγγ. Δημητρέας, Αλκμήνη Νικολαΐδου, Ιούλη Ράπτη και Νίκος Χατζηνικολάου. Ακόμη παραβρέθηκαν οι Ν. Ράγιου (ΝΔ), Μ. Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Α. Φιλίνη (ΣΥΝ) και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και σχολών της Ελλάδας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα (4 μ.μ. - 9 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ