Τρίτη 22 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνειδητή επιλογή η στρεβλή γνώση της Ιστορίας

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα για τα 41 χρόνια από την επιβολή της εφτάχρονης δικτατορίας

Eurokinissi

Τα αίτια επιβολής της αμερικανοκίνητης δικτατορίας, η κατάσταση του στρατού την περίοδο εκείνη, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντίστασης στη «νέα τάξη πραγμάτων», που σήμερα συνεχίζει και εντείνει την ιμπεριαλιστική της επίθεση σε βάρος των λαών, ήταν τα κύρια στοιχεία της χτεσινής εκδήλωσης με θέμα «Παρακαταθήκες Αντιδικτατορικού Αγώνα και σημερινές Πολιτικές Εξελίξεις», που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δημήτρης Πρωτοψάλτης, ο οποίος κάλεσε σε επαγρύπνηση και σε συνέχιση των αγώνων για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα. «Ας αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα», κάλεσε τους παραβρισκόμενους.

Ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., αναφέρθηκε στην αντιδικτατορική πάλη μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Σημείωσε ότι η συμμετοχή αξιωματικών στη «Δημοκρατική Αμυνα», στην οργάνωση «Ελεύθεροι Ελληνες» και «Εθνική Σωτηρία» αποτελούν τις κυριότερες και κορυφαίες ενέργειες αντίστασης. Μνημόνευσε ονόματα στελεχών των ΕΔ που βασανίστηκαν από τη χούντα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια», το κίνημα του Ναυτικού του 1973 και την ανταρσία του Α/Π «ΒΕΛΟΣ».

Η Δώρα Μόσχου, ιστορικός, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιστορικής μνήμης και στα αίτια που οδήγησαν στην 7χρονη δικτατορία. «Η μη γνώση ή η στρεβλή γνώση της ιστορίας είναι συνειδητή επιλογή και στοχεύει ακριβώς στο να δημιουργήσει ενεργούμενα» που θα «χειραγωγούνται εξαιρετικά εύκολα από τον ιμπεριαλισμό και τις επιδιώξεις του», τόνισε. Μιλώντας, δε, για τις αιτίες, σημείωσε ότι δεν πρέπει να τις αποσπάσουμε «ούτε από τις εσωτερικές, κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες ούτε και από τους γενικότερους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Θεοφάνης Πάκος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για την ελληνική οικονομία μετά τη δικτατορία και ιδιαίτερα ανέπτυξε το πώς το όραμα της «οικονομικής δημοκρατίας» - όπως το περιέγραψε - έφτασε στη σημερινή «νεοφιλελεύθερη δουλεία». Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το πλουσιότερο 1% της ελληνικής κοινωνία καρπώθηκε το 50% της αύξησης του εισοδήματος που δημιουργήθηκε στη χώρα τα τελευταία 15-20 χρόνια.

Ο Νικόλαος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., μιλώντας εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), αναφέρθηκε στον τρόπο διαμόρφωσης των ΕΔ και ιδιαίτερα των αξιωματικών, από το 1930 μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας. «Οι ΕΔ της χώρας - υπογράμμισε - και πολύ περισσότερο το σώμα των αξιωματικών και υπαξιωματικών βίαια στην αρχή, πολύ μεθοδικά και οργανωμένα στη συνέχεια, οχυρώνονται και σφυρηλατούνται ιδεολογικά για να χρησιμοποιούνται προς προστασίαν του "κοινωνικού καθεστώτος"».

Σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Παξινός. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση.

Αμέσως μετά τις κεντρικές εισηγήσεις, ακολούθησε συζήτηση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχάλης Βαρδάνης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ