Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η χασούρα συνεχίζεται

Η ΕΕ «κουτσουρεύει» την επιδότηση και οι εμποροβιομήχανοι τις τιμές

Μειωμένη θα είναι η επιδότηση που θα εισπράξουν οι ελαιοπαραγωγοί για την περίοδο 1999 - 2000, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πληρώνουν ακριβά τα «σπασμένα» του κοινοτικού καθεστώτος για το λάδι.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα εισπράξουν ξανά «κουτσουρεμένη» προκαταβολή επιδότησης λόγω υπέρβασης του πλαφόν των 419.529 τόνων. Η παραγωγή λαδιού που δηλώθηκε στην ΕΕ για την εμπορική περίοδο 1999 - 2000, είναι 441.000 τόνοι και η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ όρισε η προκαταβολή της επιδότησης να είναι 103,38 Ευρώ/100 κιλά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα εισπράξουν προκαταβολή από 340 μέχρι 348 δραχμές το κιλό, ανάλογα με το μήνα που έβγαλαν το λάδι στα ελαιοτριβεία. Βλέπετε, η ΕΕ έκανε και την επιδότηση στο λάδι «χρηματιστήριο» και η επιδότηση υπολογίζεται με την ισοτιμία Ευρώ - δραχμής της 1ης κάθε μήνα. Η νέα αυτή απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής, έχει ως αποτέλεσμα να εισπράξουν οι ελαιοπαραγωγοί γύρω στις 100 δραχμές το κιλό λιγότερες από το εξευτελιστικό ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στα 132,5 Ευρώ/100 κιλά, όπως αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες με την ψήφο της κυβέρνησης.

Με βάση και τα παραπάνω, φαίνεται ότι η πορεία συρρίκνωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών που επιβάλλει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνεχίζεται ακάθεκτη. Οι τιμές στο λάδι έπεσαν στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα και εδώ συνέβαλε καίρια η κατάργηση της παρέμβασης. Από την άλλη η επιδότηση «θυσιάζεται» στα πλαφόν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας της ΕΕ. Αν εξετάσει κανείς το τι έγινε την εμπορική περίοδο 1999 - 2000, θα δει ότι η τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι έπεσε στις 520 δραχμές το κιλό και οι ελαιοπαραγωγοί μαζί με την επιδότηση δεν εισπράττουν λιγότερες από 1.000 δραχμές, όταν το 1997 μόνο η εμπορική τιμή ξεπερνούσε τις 1.200 δραχμές το κιλό. Και για τη νέα εμπορική περίοδο τα πράγματα προμηνύονται ακόμα χειρότερα, αφού οι έμποροι - βιομήχανοι προετοιμάζουν το έδαφος για να ρίξουν τις τιμές σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα.

Η κυβέρνηση μπρος σε όλα αυτά, συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική κοροϊδίας των ελαιοπαραγωγών και φέτος θα επιχειρήσει να εμφανίσει ότι η τελευταία παραγωγή είναι μικρή και πως θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη επιδότηση από την προηγούμενη φορά. Ωστόσο όμως είναι γνωστό ότι με εντολή της κυβέρνησης δηλώνεται μικρότερη παραγωγή από την πραγματική στην ΕΕ, πράγμα που δείχνει ότι του χρόνου το καλοκαίρι η εξόφληση θα είναι πάλι ψίχουλα. Αλλωστε η κυβέρνηση κάτι ανάλογο έκανε και πέρσι λέγοντας ότι η επιδότηση με την εξόφληση θα ξεπεράσει τις 350 δραχμές και επιπλέον για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, έδωσε και το 30άρι προκειμένου να εμφανίσει την προκαταβολή της επιδότησης κάπως μεγαλύτερη. Τη λυπητερή όμως, την άφησε για αργότερα... Ετσι οι ελαιοπαραγωγοί με το που θα πάνε να εισπράξουν την εξόφληση της επιδότησης για την εμπορική περίοδο 1998/1999, θα υπογράφουν από τη μια ότι παίρνουν τα χρήματα και από την άλλη θα αφήνουν στην ΑΤΕ το 30άρι και θα φεύγουν με ένα υπόλοιπο στην τσέπη, από 4 μέχρι 9 δραχμές το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ