Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μανωλάδα, Πάτρα, Κρήτη, Αθήνα...

Ορισμένα μόνο από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αρχή του χρόνου επιβεβαιώνουν ότι Μανωλάδα δεν έχει μόνο η Ηλεία

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μανωλάδα
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μανωλάδα
Περίσσεψε αυτές τις μέρες η υποκρισία και ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους μετανάστες, με αφορμή την απεργία των κολίγων της Νέας Μανωλάδας και την αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Η συγκάλυψη της βαθιάς εκμετάλλευσης και των τραμπουκισμών από τη μια και οι κούφιες αντιπολιτευτικές κορόνες από την άλλη, χωρίς καν να γίνεται νύξη για τα συμφέροντα των μεγαλοτσιφλικάδων, αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και την οποία εφαρμόζουν στο γράμμα και στο πνεύμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.

Μια πολιτική που αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν φτηνή εργατική δύναμη και στη βάση αυτή ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα της αποδοχής και της νομιμοποίησης, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια πολιτική που προσπαθεί να σπείρει τη ρατσιστική διχόνοια ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, να εμποδίσει την παντοδύναμη ταξική συμπόρευση. Μια πολιτική που χρηματοδοτεί αδρά οργανώσεις και εθελοντές που αντιμετωπίζουν αταξικά το ζήτημα της μετανάστευσης προκειμένου να σκεπάσουν τα πραγματικά αίτια και τη μόνη διέξοδο, που δεν είναι άλλη από την ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα, τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινής τους πάλης με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Μανωλάδες σ' όλη την Ελλάδα...

Είναι γεγονός ότι οι Μανωλάδες δεν έπεσαν από τον ουρανό και πως τέτοιες συνθήκες δουλειάς και διαμονής για τους μετανάστες δεν υπάρχουν μόνο στην Ηλεία. Μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την αρχή του χρόνου έρχονται να το επιβεβαιώσουν:

  • 23/1/2008: Το ανθρωποκυνηγητό (οι συλλήψεις είναι ήδη εκατοντάδες) που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία εναντίον των μεταναστών που μένουν σ' έναν καταυλισμό - στάβλο στην Πάτρα ξεπερνά κάθε όριο. Ενώ η Πολεοδομία της Νομαρχίας Αχαΐας έχει διατάξει την κατεδάφιση του καταυλισμού, η Διεύθυνση Αλλοδαπών με έγγραφό της διατάζει τους μετανάστες ουσιαστικά να ξεκουμπιστούν από τη χώρα μέσα σε 30 μέρες, αλλιώς θα φυλακιστούν! Μόλις ένα διήμερο πριν, δυο μετανάστες έχουν συλληφθεί όταν έγιναν αντιληπτοί απ' τους καπνούς της φωτιάς που άναψαν σε οικοδομή - στην Εγλυκάδα - για να ζεσταθούν.
  • 2/2/2008: Μια νεαρή Ρουμάνα αποβάλλει στην τουαλέτα του σπιτιού της το 4 μηνών έμβρυο που κυοφορούσε λόγω υπερκόπωσης. Ο γυναικολόγος της είχε συστήσει ανάπαυση, αλλά λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, η ίδια εξακολουθούσε να πηγαίνει για μεροκάματο στο χωράφι όπου δούλευε ως εργάτρια γης, στην Κρήτη.
  • 1/4/2008: Ενας 15χρονος Αφγανός σκοτώνεται και ο 13χρονος ξάδελφός του τραυματίζεται σοβαρά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να γλιτώσουν ενδεχόμενη σύλληψη. Πέντε συνολικά μεταναστόπουλα μπήκαν κρυφά σε φορτηγό στην αγωνία τους να δραπετεύσουν απ' τη χώρα. Οταν καταλαβαίνουν ότι το φορτηγό δεν μπήκε στο πλοίο για Ιταλία, οι δυο ανήλικοι, τρομαγμένοι, πηδούν απ' το φορτηγό, ενώ κινείται στην Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών.
  • 3/4/2008: Με την Αστυνομία να τον φρουρεί περιμένοντας να τον απελάσει νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, 29χρονος μετανάστης που έχει υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Εγκύκλιοι, που έχουν εκδοθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (2000) αλλά και ΝΔ (2004), ορίζουν πως τα νοσοκομεία όχι μόνο απαγορεύεται να νοσηλεύουν μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, αλλά είναι και υποχρεωμένα να ειδοποιούν την Αστυνομία!
  • 21/4/2008: Μπαγκλαντέζος απολύεται από βιοτεχνία ιματισμού επειδή στις 16 Απρίλη απέργησε. Ο εργάτης δούλευε 2,5 χρόνια χωρίς καμιά ασφάλιση, ενώ καταγγέλλει ότι ο εργοδότης τον χτύπησε. Με τη δυναμική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών ο εργάτης επιστρέφει στη δουλειά του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ