Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΣΕΛΟ ΓΚΟΜΕΣ
Σινεμά, ασπιρίνες και όρνεα

1942. Βραζιλία! Γύρω να καίγεται ο τόπος. Η γη να έχει χαρακωθεί από την ξηρασία. Ενας Γερμανός φυγάς από τη ναζιστική Γερμανία (όχι τίποτα ιδεολόγος, απλώς δεν ήθελε να πολεμήσει) πουλάει ασπιρίνες (νέο προϊόν) στη Βραζιλία! Για να πείσει τους ανθρώπους, για το νέο «θαυματουργό φάρμακο», προβάλλει διάφορα διαφημιστικά σποτ (όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα). Ο κόσμος χαζεύει τον κινηματογράφο, που βλέπει για πρώτη φορά, και αγοράζει την ασπιρίνη, που επίσης παίρνει για πρώτη φορά.

Αυτός είναι ο σκελετός της ταινίας! Πάνω σ' αυτόν το σκελετό ο Γκόμες μάς παρουσίασε μια σειρά ανθρώπινων και αληθινών χαρακτήρων. Εφτιαξε μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη τοιχογραφία της Βραζιλίας εκείνης της περιόδου. Εκανε ένα ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό οδοιπορικό. Μας μίλησε, όπως μιλήσανε οι παλιοί περιηγητές! Με αγάπη και θαυμασμό για τους ανθρώπους και για τα τοπία.

Η ταινία χωρίς να βάζει μεγάλα ζητήματα είναι, τελικά, πολύ ανθρώπινη και πολύ αγαπησιάρα! Σκηνή τη σκηνή, πλάνο το πλάνο, σε παγιδεύει! Και χωρίς να έχεις μεγάλες δικαιολογίες, νιώθεις να την έχεις ερωτευτεί! Να συμπάσχεις με τους ήρωες. Να λυπάσαι που τελείωσε!

Παίζουν: Χοάο Μιγκουέλ, Πέτερ Κέτναθ, Μανταλένα Αξιόλι, Τζιν Aλβις, Ντανιέλα Καμάρα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ