Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκαλεί ο Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την προκλητική του στάση όσον αφορά τους εποίκους και τη θέση τους στην Κύπρο, μετά τη λύση της κατοχής, επανέλαβε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ισχυριζόμενος ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του καθεστώς των ατόμων που ζουν στα κατεχόμενα 30-40 χρόνια». Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό «Γκεντς», ο Μ. Ταλάτ, υποστήριξε ότι «το θέμα των εχόντων την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια Τούρκων της Τουρκίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», λέγοντας ότι όλοι όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη «είναι ίσοι», ενώ δε δίστασε να εξαπολύσει ακόμα μία ευθεία επίθεση προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα, με αιχμή το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «από το δημοψήφισμα πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια και κανείς δεν μπορεί να περιμένει, το πότε θα είναι έτοιμοι οι Ελληνοκύπριοι για τη λύση»...

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας, στοχεύει όπως οι δύο κοινότητες της Κύπρου αναλάβουν την πρωτοβουλία και εργαστούν για την επίτευξη λύσης που να είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού. Μια λύση που θα συμφωνηθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μια τέτοια λύση, πρέπει να προνοεί τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία του κράτους. Πρέπει να προνοεί την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού».

Ο Δ. Χριστόφιας απαντώντας στις προκλήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς, τόνισε ότι «δυστυχώς, τα μηνύματα που απευθύνει η άλλη πλευρά δεν είναι τα πιο ενθαρρυντικά. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και ο κ. Ταλάτ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση πρέπει να καταλήγει σε δύο κράτη, σε παρθενογένεση και σε πολιτική ισότητα δύο ξεχωριστών κρατών, κάτι που μας θλίβει και μας προβληματίζει». Σημείωσε δε ότι οι εν λόγω θέσεις «είναι πέρα και από θέσεις που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα», ενώ «εμμένουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι η βάση για διαπραγμάτευση».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ωστόσο ότι η «δική μας πλευρά παραμένει συνεπής στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επαναλαμβάνει ότι βάση διαπραγμάτευσης είναι οι κοινές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις δύο κοινότητες μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και '79, τις Συμφωνίες της 8ης του Ιούλη 2006 και 21ης Μαρτίου 2008» και «θα συνεχίσουμε με καλή θέληση τη διαβούλευση στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές. Αν, όμως, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απόλυτα και δογματικά στηριγμένες στις διακηρύξεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που, δυστυχώς, επαναλαμβάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε και δημόσια ότι η νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί δεν έχει προοπτικές επιτυχίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ