Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τη στράτευση στα 18

Το θέμα της καθιέρωσης της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων στα 18, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο η κυβέρνηση, δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα που αφορά το πότε θα πάει κάποιος στο στρατό και ποιες αναβολές μπορεί να πάρει. Είναι πολιτικό θέμα που συνδέεται με το όλο πλέγμα της λειτουργίας, του ρόλου, της αποστολής και των δεσμεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η υπόθεση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 συνδέεται ακόμα πιο στενά με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που συντελούνται στο στράτευμα, στο πλαίσιο της προσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική δράση. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αναπροσαρμογών, πέρα από το ζήτημα του ΝΑΤΟικού δόγματος που υπηρετούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η στελέχωσή τους από «επαγγελματίες οπλίτες», μισθοφόρους δηλαδή, και η συνεχής υποβάθμιση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας των νέων, μέχρι την πλήρη κατάργησή της. Η λογική αυτή υποστηρίζεται και από τον ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετικό άρθρο της «Αυγής» ασκείται κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν καταργεί πλήρως τη στρατιωτική θητεία «μέσω της αντικατάστασης από επαγγελματίες» καθώς αυτό «συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Τα επιχειρήματα που προβάλλονται από την κυβερνητική πλευρά είναι υποκριτικά, αφού δήθεν η κυβέρνηση εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να ...διευκολύνει τους νέους στην ταχύτερη διευθέτηση της στρατιωτικής τους υποχρέωσης. Το βασικό επιχείρημα ότι, με τη στράτευση όλων στα 18, θα αυξηθεί ο αριθμός των στρατευσίμων, ανατρέπεται από την παράλληλη εξαγγελία για παραπέρα μείωση της θητείας μέχρι τους 9 μήνες. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου όχι μόνο δε θα έλυνε αλλά θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού θα στερούσε το στράτευμα από πολλές ειδικότητες, όχι μόνο γιατρών, ειδικών στους υπολογιστές, μηχανικών, κλπ., αλλά και από τεχνικές ειδικότητες που σήμερα οι νέοι τις αποκτούν μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο.

Γίνεται, λοιπόν, περισσότερο από σαφές ότι η καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων μετά το λύκειο υπαγορεύεται από άλλες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το ρόλο του στρατού σε συνθήκες νέας τάξης του ιμπεριαλισμού. Και για συμβολή στη διαμόρφωση, μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης σ' αυτή την ηλικία, νέων ανθρώπων υποταγμένων στην ιμπεριαλιστική λογική. Οσο για τις αρνητικές συνέπειες από τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτό είναι ένας ακόμη στόχος της άρχουσας τάξης.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους μετατροπής του στρατού σε μισθοφορικό - νεοταξικό παράρτημα. Τα σχέδια αυτά είναι που υπαγορεύουν την πλήρη απουσία ή την υποβαθμισμένη παρουσία στρατευσίμων υποχρεωτικής θητείας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στις νεοταξικές αποστολές δε χωράνε εύκολα οι στρατεύσιμοι. Ομως, το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι, ανεξάρτητα από την ηλικία στράτευσής τους, είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι σπουδές χωρίς αντίκρισμα, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και ο εργασιακός μεσαίωνας που η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους καταδικάζει να ζουν. Πάνε, λοιπόν, μαζί η πάλη για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η διεκδίκηση από τους νέους της ζωής που τους ανήκει.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ