Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέες αυξήσεις τιμών

Νέες αυξήσεις τιμών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σ' εκείνες που επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες φάρμακα το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται επισήμως για 23 αντίγραφα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι τιμές των οποίων αυξάνονται προκειμένου να διαμορφωθούν στο 80% των πρωτοτύπων τους στα οποία έχει ήδη επιβληθεί ανατίμηση.

Με το ίδιο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης:

  • Μειώνονται οι τιμές 23 πρωτοτύπων φαρμάκων κατά 20% λόγω λήξης της πατέντας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική αγορανομική διάταξη, μετά τη λήξη της πατέντας οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων μειώνονται κατά 20%. Ακόμη, περιλαμβάνονται μειώσεις τιμών σε 172 αντίγραφα πρωτοτύπων φαρμάκων προκειμένου οι τιμές τους να διαμορφωθούν στο 80% των αντίστοιχων πρωτοτύπων.
  • Εγκρίθηκαν τιμές σε 338 νέα φάρμακα, από τα οποία 271 είναι αντίγραφα και 67 πρωτότυπα. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται 4 σκευάσματα νέων δραστικών ουσιών, ενώ ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ένας μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός από τα άλλα 63 «νέα» θα προστεθεί στη μακριά λίστα της υποκατάστασης γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων με αντίστοιχα ακριβότερα.
  • Διαγράφηκαν 60 φάρμακα και σε άλλα 57 φάρμακα εγκρίθηκε αλλαγή της ονομασίας και του υπεύθυνου κυκλοφορίας
  • «Διορθώθηκαν» οι τιμές σε 13 φάρμακα. Συγκεκριμένα, σε δέκα μειώθηκαν οι τιμές, σε δύο αυξήθηκαν και σε ένα δόθηκε αναλογική τιμή λόγω πολλαπλάσιας συσκευασίας.

Οι νέες τιμές φαρμάκων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο σχετικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα ισχύουν από μεθαύριο Πέμπτη 8 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ