Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Διψήφια» ποσοστά κερδοφορίας
  • Στα 14,6 δισ. ευρώ τα κέρδη 2.177 επιχειρήσεων το 2007
  • Συνεχίζεται η κερδοφορία των τραπεζών και φέτος

Χρονιά αυξημένης κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο ήταν και το 2007, χρονιά που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είδαν να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο. Η σχετική μελέτη της ICAP αναφέρει ότι - με βάση τους ισολογισμούς 2.177 ΑΕ και ΕΠΕ που δημοσιεύτηκαν μέχρι και τον περασμένο Μάρτη - «το 2007 οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας συνέχισαν να βελτιώνονται», ενώ τα μεικτά κέρδη τους έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 14,6 δισ. ευρώ, έναντι 13,7 δισ. ευρώ το 2006. Είναι φανερό ότι η βελτίωση της «ελληνικής οικονομίας» αφορά μόνο τα αφεντικά λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, όχι όμως και τα λαϊκά νοικοκυριά, που και το 2007 συνέχισαν να βαρυγκωμούν στους πάγκους της λαϊκής και στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ.

Το 2007, η «αύξηση του κύκλου εργασιών του μη χρηματοπιστωτικού επιχειρηματικού τομέα ήταν σημαντικά υψηλότερη του πληθωρισμού». Με τη γλώσσα των αριθμών, οι 2.094 μεγάλες επιχειρήσεις, εμφάνισαν:

  • Αύξηση ενεργητικού 12%.
  • Αύξηση ιδίων κεφαλαίων 13,5%.
  • Αύξηση κύκλου εργασιών 9%.
  • Αύξηση μεικτών κερδών 6,8%.
  • Αύξηση κερδών προ φόρου κατά 11,2%.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης των κερδών μετά από την πληρωμή των φόρων, αφού πέρσι, ήταν μια χρονιά παραπέρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, ωστόσο το στοιχείο αυτό απουσιάζει από την έρευνα της ICAP.

Πρόκειται για τις ίδιες επιχειρήσεις που οι εκπρόσωποί τους θεωρούν επαρκή την αύξηση του 1 ευρώ μεικτά τη μέρα για τους εργαζόμενους και ζητούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από το κράτος.

Η ICAP παρουσιάζει επίσης τους δείκτες και ανά κατηγορία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την περαιτέρω μείωση της φορολόγησης των ΑΕ και ΕΠΕ για το 2007, τα κέρδη μετά τους φόρους θα εμφανίζονται ακόμη μεγαλύτερα από τα προ φόρων που παραθέτει η μελέτη:

  • Στην Μεταποίηση σημειώθηκε αύξηση των κερδών κατά 14,1% και του κύκλου εργασιών κατά 6,7%.
  • Στον Ενεργειακό Τομέα και στο νερό, με κυρίαρχες τις επιδόσεις της ΔΕΗ αλλά και των δύο εταιρειών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,9% και ο κύκλος εργασιών κατά 8,6%.
  • Στις Κατασκευές τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64% με αύξηση τζίρου μόλις 25,4%.
  • Στο Εμπόριο, τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 35,6% και ο κύκλος εργασιών κατά 13,9%.
  • Στις Μεταφορές - Επικοινωνίες σημειώθηκε αύξηση κερδών κατά 5,8% και στον κύκλο εργασιών κατά 4,6%.
  • Στις Λοιπές Υπηρεσίες τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18% και ο τζίρος κατά 9,8%.
  • Στην Γεωργία - Αλιεία, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες, κάποιες επιχειρήσεις βαμβακουργίας είχαν κακή χρονιά, επηρεάζοντας το σύνολο της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν τα προ φόρων κέρδη κατά 48,8% και ο κύκλος εργασιών κατά 0,8%.
  • Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας φυσικά μεγαλουργεί, καταγράφοντας αύξηση κερδών προ φόρων κατά 34% και κύκλου εργασιών κατά 37,2%.
Και το 2008

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και για το 2008 η αύξηση της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στους ισολογισμούς για το α΄ τρίμηνο του έτους, για την Τράπεζα Αττικής (υπερδιπλασίασε τα κέρδη, κυρίως λόγω συρρίκνωσης των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας μετά την κυβερνητική ρύθμιση για την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ) και τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) που εμφανίζει αύξηση κερδών κατά 5,5%. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της Γιούρομπανκ ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ, από 204 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007, ενώ της Τράπεζας Αττικής εκτοξεύτηκαν στα 8,6 εκατ. ευρώ (από 4,08 εκατ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ