Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην «Γκράνμα»

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Γκράνμα» με την συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το χθεσινό δημοσίευμα της «Γκράνμα» με την συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με τον τίτλο «Οι δεσμοί μας με το λαό, μας επέτρεψαν να αντισταθούμε», δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η «Γκράνμα», επίσημο όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, τη συνέντευξη που παραχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα στην εφημερίδα και τη δημοσιογράφο Μιρέγια Φερνάντες Λοζάνο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κούβα.

Το ακριβές δημοσίευμα έχει ως εξής:

Στη δεκαετία του '90, εκείνα τα δύσκολα χρόνια που σημαδεύτηκαν από συζητήσεις για αναδιατυπώσεις και αναθεωρήσεις για το «τέλος των ουτοπιών», πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι ο κομμουνισμός στην Ευρώπη είχε μπει σε ένα «ταξίδι χωρίς επιστροφή».

Αυτές ήταν οι συνθήκες μέσα στις οποίες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποίησε το 13ο Συνέδριό του. Στην Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ήταν από τις πιο σημαντικές φωνές στο φοιτητικό και δημοκρατικό νεολαιίστικο κίνημα, μέλος του ΚΚΕ, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε το 1967 και από τις ιδρύτριες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, έπεσε το καθήκον να μπει επικεφαλής της κομμουνιστικής οργάνωσης για να ξεπεραστεί η κρισιακή κατάσταση.

Σήμερα το ΚΚΕ είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ, και είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός παράγοντας στο εργατικό λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη.

-- «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σκεπτικισμό και όλα τα προβλήματα που αναδείχτηκαν με την πτώση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Δεν εγκαταλείψαμε τις αρχές μας και αρχίσαμε τη μελέτη για ό,τι είχε συμβεί στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, και δεν αφεθήκαμε να παραπλανηθούμε από την αστική προπαγάνδα, που αποπροσανατόλιζε για τα γεγονότα που συνέβησαν.

Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι διατηρήσαμε τους δεσμούς του Κόμματος με το λαό και την εργατική τάξη, στηρίξαμε τους αγώνες του λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η δική μας στρατηγική για την επιβίωση.

Στη σημερινή εποχή το ΚΚΕ ενώνει τον αγώνα του μαζί με άλλες πολιτικές οργανώσεις για να μπει φρένο στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που εντείνει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη στρατιωτικοποίηση στην ΕΕ, στην προσπάθεια ενίσχυσής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και ταυτόχρονα στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Τώρα δυναμώνουμε τη δουλειά μας με τη νεολαία

Πριν δύο μήνες η πρωτεύουσα της Ελλάδας άνοιξε τις πύλες της σε περισσότερα από 23 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 20 χώρες της ΕΕ. Τα φώτα, για μια καινούρια γέφυρα συνεργασίας αυτών των μετώπων πάλης, άναψαν στην Αθήνα.

-- «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των πιο αναπτυγμένων, ξεπροβάλλουν νέες αγωνιστικές δυνάμεις. Χωρίς αμφιβολία και παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι εμφανές ένα ενδυνάμωμα του κομμουνιστικού κινήματος και του λαϊκού κινήματος ευρύτερα, βεβαίως με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση για την προσέγγιση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, και αυτή η στάση κρίνεται ιδιαίτερα θετική από μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού.

Επίσης υπάρχει μια αναζωογόνηση της παρέμβασης του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Λαϊκού Μετώπου. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που καταγράφουν αυτή την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη.

Τώρα εμείς ως Κόμμα διευρύνουμε τη δουλειά μας με τη νεολαία. Το ΚΚΕ εδώ και δύο χρόνια πραγματοποίησε μια μεγάλη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τα ζητήματα της νεολαίας. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών η οργάνωσή μας επιδιώκει να έχει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους, και το έχει επιτύχει όχι μόνο από την ένταξη νέων της ΚΝΕ στο Κόμμα, αλλά και με νέες δυνάμεις και ψηφοφόρους που έχουμε κερδίσει».

Η Κούβα πάντα ήταν ένα σημείο αναφοράς

Η Κούβα πάντα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το ΚΚΕ. Μετά την πτώση της φασιστικής δικτατορίας το 1974, η οργάνωση βγήκε από την παρανομία κάτι που συνδυάστηκε με μια εμβάθυνση των δεσμών αλληλεγγύης με τον κουβανικό λαό.

-- «Μετά από αυτό το χρόνο οι δεσμοί φιλίας δυνάμωσαν, και μπορούμε να πούμε ότι από το 1991 έγιναν ακόμα πιο δυνατοί. Πάντα βλέπαμε την ανάγκη να συμπαραστεκόμαστε στην Κούβα.

Μέσα στην ΕΕ, παρ' όλες τις πιέσεις της αντίδρασης, αναπτύσσουμε μια συνεχή προσπάθεια ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται κατά του λαού της Κούβας.

Τον τελευταίο καιρό παλεύουμε ώστε μια αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου να επισκεφτεί τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Ως τώρα δεν είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά τώρα που συμπληρώνονται 10 χρόνια της φυλάκισής τους, επιδιώκουμε με νέους μεθόδους να πετύχουμε αυτόν το σκοπό μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ