Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση κρίσης με «μέτρα» κατά της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του φιλοαμερικανικού κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, όπου κυριαρχεί η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ολα αυτά, μία μέρα μετά την έναρξη εισαγγελικής έρευνας που προκλήθηκε από τις καταγγελίες του Δρούζου ηγέτη, και συμμετέχοντα στην κυβέρνηση, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, περί ύπαρξης «καμερών παρακολούθησης» της «Χεζμπολάχ» κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Η εναπομείνασα, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από κυβέρνηση και κοινοβούλιο, κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε «παράνομο» και «απειλή για την κρατική ασφάλεια» το εκτεταμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της «Χεζμπολάχ» στις περιοχές που ελέγχει, (νότος, ανατολικά της χώρας αλλά και νότια προάστια της Βηρυτού) αποφασίζοντας τον τερματισμό της λειτουργίας του. Εντονα αντέδρασε η «Χεζμπολάχ» υπογραμμίζοντας ότι το δίκτυο είναι μέρος «της άμυνάς της» απέναντι στο Ισραήλ και επισήμανε το σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε κατά την ισραηλινή εισβολή το καλοκαίρι του 2006.

Εκτός αυτού, η κυβέρνηση απομάκρυνε από τη θέση του διευθυντή ασφαλείας του αεροδρομίου τον ταξίαρχο Ουαφίκ Σουκέιρ, τον οποίο ο Τζουμπλάντ κατηγόρησε ότι είναι «φίλα προσκείμενος» στη «Χεζμπολάχ». Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, του προσάπτεται ότι δεν απομάκρυνε κάμερα που η οργάνωση τοποθέτησε σε κοντέινερ, από όπου επιβλέπεται ο κεντρικός αεροδιάδρομος. Οι εξελίξεις επιτείνουν την πολιτική κρίση που σοβεί, με κυριότερη έκφρασή της την αδυναμία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στην εκλογή νέου Προέδρου. Από το Νοέμβρη το κοινοβούλιο έχει συνεδριάσει, χωρίς αποτέλεσμα, 18 φορές.

Σήμερα, αναμένεται μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα της χώρας, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις. Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την απεργία και ανταποκριτές επισήμαιναν ότι ο κίνδυνος η αντιπαράθεση να πάρει τη μορφή οδομαχιών δε θα πρέπει πλέον ν' αποκλείεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ