Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προεκλογικές «διευκολύνσεις»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στην τελική ευθεία των σερβικών γενικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, 17 χώρες της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) επέλεξαν χτες να ανακοινώσουν πως εφεξής θα δέχονται στο έδαφός τους όσους Σέρβους πολίτες το επιθυμούν με δωρεάν άδειες εισόδου (βίζες). Γιατί; Για να τονώσουν «τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Σερβίας, ενώ απομένουν μόλις τέσσερις μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών και ενώ ο πολιτικός κόσμος «διχάζεται» σε φιλοευρωενωσιακές και αντι-ευρωενωσιακές πολιτικές δυνάμεις. Μέσα σ' όλα αυτά, η Κριστίνα Γκαλιάκ, εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες, προσπάθησε χτες να υπερασπιστεί τη «Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» ΕΕ - Σερβίας που υπογράφηκε προ ημερών από τον πρόεδρο Τάντιτς, παρά την αντίδραση του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα, ισχυριζόμενη πως η συμφωνία «είναι ουδέτερη» σ' ό,τι αφορά το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στο αντιπολιτευόμενο Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) που συγκεντρώνει 33,2% έναντι 31,5% που παίρνει ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός του Μπόρις Τάντιτς. Τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνει το μπλοκ του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 13,8%. Ακολουθούν με 7,5% το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, ενώ το 4,5% του δείγματος δήλωσε ότι προτίθεται να ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα των μειονοτήτων.

Τέλος, ο ηγέτης του «SRS» Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε ότι δεν του αρέσει να τον συγκρίνουν με τον θανόντα πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λέγοντας ότι ο τελευταίος «ήταν κομμουνιστής, μετά σοσιαλιστής αλλά ποτέ εθνικιστής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ