Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΕΡΑΣ
Αποσταθεροποιητικές εντάσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Διαδήλωση διαμαρτυρίας για δεύτερη μέρα πραγματοποίησαν χτες στο Μογκαντίσου χιλιάδες Σομαλοί με αφορμή α) το θάνατο πέντε αμάχων απ' τα προχτεσινά πυρά της αστυνομίας και των κατοχικών δυνάμεων, β) την τεράστια ακρίβεια στα τρόφιμα και γ) την άρνηση των εμπόρων να δεχτούν τα χαρτονομίσματα των 1.000 σεληνίων που θεωρείται πως παραχαράσσονται κατά κόρον απ' τους πλαστογράφους.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τον αιθιοπικό στρατό για τη σφαγή, το βασανισμό, τις εξαφανίσεις και τους ομαδικούς βιασμούς χιλιάδων Σομαλών αμάχων. Υπολόγισε πως πέρσι (πρώτο χρόνο της αμερικανο-αιθιοπικής στρατιωτικής επέμβασης) σκοτώθηκαν 6.000 άμαχοι και πως 600.000 άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της κατοχής.

Η Αιθιοπία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως «εκατοντάδες Αιθίοπες στρατιώτες σκοτώθηκαν πολεμώντας Σομαλούς ισλαμιστές»και ότι στη Σομαλία βρίσκονται περίπου 3.000 Αιθίοπες.

Ωρες πριν, αμερικανικά βομβαρδιστικά απ' τη βάση στο Τζιμπουτί έκαναν νέες επιδρομές στο Ονταμ της Κεντρικής Σομαλίας, προκαλώντας 10 εκρήξεις, αλλά όχι θύματα.

Παράλληλα, το Τζιμπουτί («αντιτρομοκρατικός» σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί βάση με τουλάχιστον 1.500 πεζοναύτες) κατήγγειλε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη γειτονική Ερυθραία πως έχει αυξήσει τις δυνάμεις του στρατού στα μεταξύ τους σύνορα προς τη μεριά της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο «απροκάλυπτες προβοκάτσιες κατά της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας. Με επιστολή του στον ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών του Τζιμπουτί Μαχμούτ Αλι Γιουσούφ ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναπτύξει «επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει έναν ακόμη πόλεμο, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, σε μία περιοχή που μαστίζεται από χάος, αιματοχυσία και καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ