Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Δίκη αντιφασιστών

Ξέμειναν από μάρτυρες κατηγορίας

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Τάλιν, ξεκίνησε και πάλι η δίκη των 3 αντιφασιστών, Ντιμίτρι Λίτνερ, Μαξίμ Ρέβα, Μαρκ Σίρικ, που κατηγορούνται από τις αρχές για την οργάνωση των μαζικών κινητοποιήσεων και τα επεισόδια που έγιναν, όταν ξεκίνησε η αποκαθήλωση του μνημείου του αντιφασίστα στρατιώτη, του «μπρούντζινου Αλιόσα». Σ' εκείνα τα επεισόδια, πριν από ένα χρόνο, είχε χάσει τη ζωή του ένας νεαρός Ρώσος πολίτης, ενώ υπήρχαν 57 τραυματίες και πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Οπως όμως φαίνεται, οι διωκτικές αρχές ξεμένουν από μάρτυρες κατηγορίας, αφού από τους 12 που είχαν δηλωθεί αρχικά στο δικαστήριο προσήλθαν οι 2, εκ των οποίων ο ένας, ο Ιγκορ Ρέγκο, δήλωσε πως η αρχική του κατάθεση ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής πίεσης και των απειλών πως αν δεν υπογράψει την κατάθεση θα είναι μεταξύ των κατηγορουμένων. Επίσης δήλωσε πως η αρχική προφορική μαρτυρία του ήταν στα ρωσικά, ενώ αναγκάστηκε να υπογράψει κείμενο στα εσθονικά, την ώρα που δεν κατέχει αρκετά καλά αυτήν τη γλώσσα.

Η υπεράσπιση των 3 αντιφασιστών, που να σημειωθεί ότι έμειναν προφυλακιστέοι για ένα εξάμηνο, απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίκης, ελλείψει στοιχείων.

Στο μεταξύ, η Εσθονική Αντιφασιστική Επιτροπή κάλεσε τις αρχές της χώρας να σταματήσουν αμέσως τις εργασίες της ανέγερσης του «μνημείου της Ελευθερίας» στο χώρο που ήταν το αντιφασιστικό μνημείο, επειδή, όπως έγινε γνωστό, στο χώρο της συγκεκριμένης πλατείας βρέθηκε και νέος ομαδικός τάφος Σοβιετικών στρατιωτών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ