Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οδομαχίες στη γενική απεργία

Από τις συγκρούσεις που έγιναν χτες στη Βηρυτό ανάμεσα στο στρατό και τις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» στη διάρκεια της γενικής απεργίας

Associated Press

Από τις συγκρούσεις που έγιναν χτες στη Βηρυτό ανάμεσα στο στρατό και τις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» στη διάρκεια της γενικής απεργίας
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Από οδομαχίες και ανταλλαγές πυρών μεταξύ υποστηρικτών της σιιτικής «Χεζμπολάχ» και της φιλοαμερικανικής, κυρίως σουνιτικής και χριστιανικής φαλαγγιτικής κυβέρνησης, σημαδεύτηκε η χτεσινή γενική απεργία που είχαν κηρύξει τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας με μισθολογικά αιτήματα. Τα φλεγόμενα οδοφράγματα, οι αποκλεισμοί δρόμων κυρίως από οπαδούς της «Χεζμπολάχ» καθώς και η κατάληψη εκ μέρους τους τουλάχιστον δύο κτιρίων του κόμματος «Κίνημα για το Μέλλον» του συμμετέχοντα στον κυβερνητικό συνασπισμό σουνίτη Σάαντ Χαρίρι, περιθωριοποίησαν, τουλάχιστον σε επίπεδο ειδησεογραφίας, τα εργατικά αιτήματα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της Βηρυτού, με άγνωστο αριθμό τραυματιών, ενώ ο λιβανικός στρατός, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, βρέθηκε στο μέσον των αντιμαχόμενων ομάδων.

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι ήδη από την Τρίτη, οπότε η κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων κατά της «Χεζμπολάχ», υιοθετώντας τις καταγγελίες του συμμετέχοντα σε αυτήν Δρούζου ηγέτη Τζουμπλάντ περί «ύπαρξης καμερών παρακολούθησης της οργάνωσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού». Η κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό λειτουργίας ιδιωτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών της σιιτικής οργάνωσης και απομάκρυνε τον διευθυντή ασφαλείας του αεροδρομίου, υποστηρίζοντας ότι «πρόσκειται στη Χεζμπολάχ». Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν στα άκρα την αντιπαράθεση ανάμεσα στον φιλοαμερικανικό κυβερνητικό συνασπισμό και στην αντιπολίτευση, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η «Χεζμπολάχ», η οποία εκπροσωπεί και την πολυπληθέστερη θρησκευτική σέκτα της χώρας, τους σιίτες.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης, που αρχικώς είχε απλώς εκφράσει τη στήριξή της στην απεργία αλλά μετά τις εξελίξεις της Τρίτης κάλεσε τους οπαδούς της να παραλύσουν τη χώρα,δήλωνε, αργά χτες, ότι η απεργία θα συνεχιστεί υπό τη μορφή της «παθητικής ανυπακοής» μέχρις ότου ανακληθούν οι αποφάσεις κατά της «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ