Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Πείνα και ασθένειες απειλούν

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Με το πέρασμα των πρώτων 24ώρων από το χτύπημα του κυκλώνα «Ναργκίς» στη Μιανμάρ, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται οι συνέπειές του σε όλο τους το μέγεθος, καθώς οι καταμετρημένοι νεκροί είναι περίπου 25.000, οι άστεγοι περισσότεροι από 1.000.000, οι αγνοούμενοι 41.000 και τα νούμερα αναμένεται να χειροτερέψουν, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο και για 100.000 θύματα, ενώ όπως εκτιμάται το 40% των νεκρών και των αγνοουμένων είναι παιδιά. Τα προβλήματα στο πόσιμο νερό εξακολουθούν να είναι τεράστια, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και τεράστιες εκτάσεις παραμένουν καλυμμένες με νερό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει όταν αντληθεί το νερό, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι ασθένειες, η πείνα και η δίψα αποτελούν απειλές για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι προς το παρόν είναι αδύνατη οποιαδήποτε εκτίμηση της καταστροφής, αφού αφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις. Η βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο, καθώς η τοπική χούντα μόλις χτες επέτρεψε την εισαγωγή κάποιων φορτίων, αδιαφορώντας για την κατάσταση των πληγέντων που παραμένουν ουσιαστικά αβοήθητοι.

Ωστόσο, η κατάσταση χρησιμοποιείται και από τους ιμπεριαλιστές, που την αξιοποιούν μέσω της παροχής βοήθειας, για παραπέρα οικονομική και πολιτική διείσδυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ