Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Υπογράφτηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Βενεζουέλας, η καινούρια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων με την επανεθνικοποιημένη πλέον Χαλυβουργία του Ορινόκο (SIDOR). Η σύμβαση χαρακτηρίστηκε από το Συνδικάτο των μεταλλεργατών ως νίκη της εργατικής τάξης, αφού υλοποιούνται αιτήματα μια δεκαετίας διεκδικήσεων και αποτελεί οδηγό και για την πάλη των άλλων εργαζόμενων.

NTZAMENA.-- Την έδρα της αποστολής του ευρωστρατού επισκέφθηκε χτες ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα. Νωρίτερα, ο Σολάνα συναντήθηκε με τον Τσαντιανό Πρόεδρο Ιντρίς Ντεμπί συζητώντας μαζί του την αποστολή του ευρωστρατού και ζητώντας του να εφαρμόσει την πρόσφατη συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της ΕΕ).

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμενόταν να ολοκληρώσει χτες το βράδυ τις συνομιλίες του με τους πολιτικούς ηγέτες και να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος από τη μεριά του θα ανακοινώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις προσεχείς μέρες και στη συνέχεια να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΒΕΡΟΝΑ.-- Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 29χρονος Νικόλα Τομαζόλι από πέντε νεαρούς - που φέρεται πως έχουν σχέσεις με νεοφασιστικές ομάδες - όταν του ζήτησαν τσιγάρο και εκείνος αρνήθηκε. Οι πέντε νεαροί τελικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την ιταλική αστυνομία.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Το ιρλανδικό Κοινοβούλιο ψήφισε ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπράιαν Κόουεν, σε αντικατάσταση του Μπέρτι Αχερν, ο οποίος υπέβαλε και επισήμως την Τρίτη την παραίτησή του.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ελεύθερη πτώση των Εργατικών συνεχίζεται, καθώς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Populus» που δημοσίευσαν οι «Times», εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, τους Εργατικούς θα ψήφιζαν μόλις το 29% των ερωτηθέντων, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος θεωρούν ότι το κόμμα θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Αναστολή της Βουλής της Σρι Λάνκα για ένα μήνα ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχίντα Ρατζαπάκσε, εν μέσω καταγγελιών εις βάρος του για διαφθορά και ατασθαλίες ενόψει των τοπικών εκλογών. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Σρι Λάνκα, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε Εμφύλιο, «αυτός είναι ένας από τους τρόπους που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την αντιπολίτευση να εγείρει θέματα σχετικά με ατασθαλίες στις εκλογές στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 28 φτάνουν οι θάνατοι των παιδιών στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του εντεροϊού ΕV 71, που προσβάλλει παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών. Εκτός από την Κίνα πάνω από 3.000 παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό στο Βιετνάμ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητες μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, πραγματοποίησε χθες η Ινδία. Ο πύραυλος Agni-III έχει βεληνεκές 3.000 έως 3.500 χιλιόμετρα και εκτοξεύτηκε από νησί του κρατιδίου Ορίσα της ανατολικής Ινδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ