Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
«Αθλητισμός του κράτους όχι των πολυεθνικών»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με αφορμή την ενημέρωση του υφυπουργού Αθλητισμού για τα νέα μέτρα κατά του ντόπινγκ

Αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα κίνητρα που δίνονται στους αθλητές που διακρίνονται, εξήγγειλε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού (Αθλητισμού) Γιάννης Ιωαννίδης ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Ο υφυπουργός κατήγγειλε ότι γίνεται εμπόριο με τα κίνητρα των αθλητών και είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιπτώσεις αθλημάτων στα οποία έγιναν «παγκόσμια πρωταθλήματα» με δύο (!) μόνο ομάδες ή πανελλήνιο με τη συμμετοχή μιας και μόνης (!) ομάδας. Ανέφερε δε ότι κάποιοι αποκτούσαν προνόμια ακόμα και από συμμετοχή σε αγώνες σκακιού, μπιρίμπας και ταβλιού!

Δήλωσε αντίθετος με την ελεύθερη είσοδο στα Πανεπιστήμια όσων αθλητών καταλαμβάνουν μέχρι και την 8η θέση σε κάποιο άθλημα και είπε ότι προτιμάει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι αθλητές με πριμοδοτούνται με ποσοστό 10% πάνω στη βαθμολογία των πανελληνίων, με εξαίρεση τα ΤΕΦΑΑ στα οποία θα υπάρχει χωριστό καθεστώς.

Οι προτάσεις με τα νέα μέτρα έχουν ήδη σταλεί στους υπεύθυνους των κομμάτων και όπως δήλωσε ο Γ. Ιωαννίδης θα έρθουν στη Βουλή με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας που θα κατατεθεί σύντομα. Κατά τον υφυπουργό η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), ενώ για την υπόθεση του ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, αφού όπως είπε η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη. Ο υφυπουργός είπε ότι με τις προτάσεις του θα προβλέπεται η προετοιμασία των αθλητών εξωτερικό να γίνεται μόνο σε χώρες που διαθέτουν Κέντρο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενώ ο έλεγχος της διαμονής των αθλητών κατά την προετοιμασία τους θα επεκταθεί και στα ομαδικά αθλήματα.

Γ. ΖΙΩΓΑΣ: «Τα συμφέροντα επιδιώκουν κέρδος»

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον περιορισμό του αριθμού των αθλητών (οι τρεις πρώτοι αντί οι οκτώ πρώτοι) λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού θα μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό.

Ο αθλητισμός είπε πρέπει να οργανώνεται αποκλειστικά από το κράτος και όχι να δουλεύει για το συμφέρον των πολυεθνικών και να διαμορφώνει πρότυπα υπερανθρώπων και υπεραθλητών που δημιουργούνται μέσα από τα διάφορα φάρμακα. Ο Γ. Ζιώγας εκτίμησε ότι η οικονομία αντανακλάται και στον αθλητισμό, όπου διάφορα μεγάλα συμφέροντα επιδιώκουν το κέρδος πάση θυσία. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είπε, κινούνται στο δρόμο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, την ίδια ώρα που οι νέοι στερούνται το δικαίωμα της μαζικής άθλησης.

Σχολιάζοντας συκοφαντικές αναφορές στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό των σοσιαλιστικών χωρών από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη και του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανό τόνισε ότι τη σημερινή εποχή εύκολα ρίχνεται λάσπη στις σοσιαλιστικές χώρες και υπενθύμισε ότι από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας μία μόνο αθλήτρια κατηγορήθηκε για ντόπινγκ (η Κράμπε), αλλά εν τέλει αθωώθηκε αφού δεν αποδείχτηκε τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Δαϊλάκης επιτέθηκε κατά του τέως προπονητή της Εθνικής Αρσης Βαρών, Χρ. Ιακώβου, κατηγορώντας τον ότι συνεργαζόταν στην Απω Ανατολή με τέσσερις - πέντε «γκουρού» οι οποίοι κατασκευάζουν «χαρμάνια» (σ.σ. αναβολικά) χωρίς να τους πιάνει κανείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ