Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις κεντρικές προθέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις κεντρικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέδειξε χτες ο βουλευτής του Αχιλλέας Κανταρτζής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση που συνεχίστηκε χτες στη Βουλή. Εστίασε στα θέματα της αποδοχής των οδηγιών της ΕΕ με μειωμένη πλειοψηφία (αρθ. 28 του Συντάγματος), του ελέγχου της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και στα άρθρα που αφορούν την «κοινωνική συνοχή» με τη θέσπιση κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, για την οποία παρεμφερείς προτάσεις έχουν καταθέσει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Οπως τόνισε ο Α. Κανταρτζής για το άρθρο 28 «με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται να πάμε ακόμα πιο πίσω. Δε φθάνει που όλα αυτά γίνονται ερήμην του λαού, τώρα επιχειρείται η κύρωση αυτών των συμφωνιών να γίνεται από μια ακόμα μικρότερη πλειοψηφία και από τους εκατόν ογδόντα βουλευτές να πάμε στους εκατόν πενήντα ένα». Τόνισε ότι «επιμένουμε στη θέση μας για δημοψηφίσματα ώστε να αποφασίσει ο λαός μας για τις τύχες της χώρας μας. Και αυτή τη θέση επαναλαμβάνουμε και για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης».

Για τις διατάξεις περί ελέγχου της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, ο εισηγητής του ΚΚΕ θύμισε ότι «διαμορφώθηκε σε μία προσπάθεια, έτσι τουλάχιστον διακηρύχτηκε, να μπει ένας έλεγχος και όσον αφορά τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, αλλά και όσον αφορά τη διαφάνεια με το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και στις εταιρείες κατασκευής, εργολάβους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτή η συνταγματική ρύθμιση πράγματι είχε μία γενικότερη αποδοχή, αλλά ουδέποτε στην πραγματικότητα εφαρμόστηκε. Ούτε από το νόμο που ψήφισε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε από το νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Συνάντησε την αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Είχαμε την άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η κατάληξη επισήμανε ήταν «να πάμε στην πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και των εργολάβων, που έρχονται σε αντίθεση και μ' αυτές ακόμα τις περιορισμένες, όπως ανέφερα, θετικές διατάξεις του Συντάγματος».

Τέλος, αναφερόμενος στην αναθεωρητική πρόταση της ΝΔ για την κοινωνική συνοχή, επισήμανε ότι «κινούνταν σε παράλληλη κατεύθυνση με την αντίστοιχη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατοχύρωση του ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης» και έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Η έλλειψη συνταγματικής ρύθμισης ήταν αυτή η οποία οδήγησε στη διεύρυνση της φτώχειας στη χώρα μας; Η έλλειψη συνταγματικής ρύθμισης ήταν αυτή η οποία οδήγησε πλατιά λαϊκά στρώματα στο περιθώριο, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση; Οχι βέβαια. Εδώ έχουμε μια χαρακτηριστική υποκρισία της στάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί με την πολιτική τους έκαναν το αντίθετο ακριβώς απ' αυτό που υποτίθεται θέλουν να διακηρύξουν, απ' αυτό που υποτίθεται θέλουν να προστατεύσουν. Με την πολιτική τους υπηρέτησαν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων που συνεπαγόταν την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων». Ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε συνεχίζοντας πως «εκείνο που κυριαρχεί στη σκέψη των κυρίαρχων και αναφέρομαι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και γενικά στα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», αλλά «απλώς θέλουν να στρογγυλέψουν, να λειάνουν κάποιες γωνίες για να αποφύγουν τα ακραία φαινόμενα φτώχειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ