Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αναδεικνύει έναν άλλο τύπο βουλευτή και στελέχους

Αρκετές από τις ερωτήσεις που έγιναν χτες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αφορούσαν στις αλλαγές στον καταμερισμό δουλειάς τις οποίες ανακοίνωσε προ ημερών η ΚΕ του Κόμματος. Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο με τους δημοσιογράφους:

-- Μας γνωστοποιήθηκαν προχθές κάποιες αλλαγές στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και θα ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι έχουν περάσει μόλις 8 μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές, αν θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές, ενδεχομένως, αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση.

-- «Με συγχωρείς, δεν μπορώ να μην γελάσω. Εδώ κατεβαίνουν κόμματα και απλόχερα δίνουν υποσχέσεις στο λαό και γράφουν το λαό στα παλιά τους τα παπούτσια και θα μιλήσουμε τώρα για αλλοίωση της λαϊκής θέλησης γιατί η Ελπίδα έγινε Γραμματέας της Οργάνωσης του Πειραιά και από πιο υπεύθυνη θέση θα παλέψει για τα προβλήματα και της Α' και της Β' Περιφέρειας του Πειραιά;

Τώρα για τις αντικαταστάσεις. Εγώ ειλικρινά σας καταλαβαίνω. Πέρα από τα επιχειρήματα - κονσέρβα που υπάρχουν, εμείς όταν δίναμε την ανακοίνωση ξέραμε τι θα γραφεί από πριν. Και λίγα γράφηκαν, περιμέναμε και περισσότερα.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολλούς και τους δημοσιογράφους - και δε λέμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν κακή προαίρεση - που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και θα έλεγα κάθε κομμουνιστικό κόμμα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό το πράγμα.

Γίνεται ένας άλλος καταμερισμός δουλειάς και η υποδειγμένη στο λαό του Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη υποδεικνύεται να κάνει κάτι άλλο. Αν μπορούσε να τα συνδυάσει όλα, να είναι και Γραμματέας και βουλευτής, αλλά δε συνδυάζονται όλα αυτά.

Να σας πω τι έχει πειράξει τα εκδοτικά συγκροτήματα; Εχει πειράξει ακριβώς το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με τη στάση και τη δράση του, όχι τώρα αλλά και με αφορμή αυτό, δείχνει στο λαό έναν άλλο τύπο βουλευτή. Ενα άλλου τύπου στέλεχος. Και αυτό δεν αρέσει. Αυτό είναι που ενοχλεί.

Πρώτον, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς κάνουμε σταυροδοσία, προτείνουμε και λέμε στον κόσμο, ψηφίστε αυτούς. Ολοι όσοι είναι μέσα στη σταυροδοσία, ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος, ο πέμπτος, είναι άξια στελέχη του Κόμματος και η σειρά της σταυροδοσίας πάντα έχει να κάνει με τη διάταξη των στελεχών, δεν έχει να κάνει με αξιολόγηση. Οσοι είναι στα ψηφοδέλτια αξιολογούνται να μπουν στα ψηφοδέλτια.

Αλλάζει ο καταμερισμός; Θα αλλάξουμε τον καταμερισμό. Κακό θα ήταν να υποδείξεις έναν καινούριο βουλευτή που δε θα αντεπεξέλθει. Αντικαταστήσαμε τρία άξια στελέχη με τρία επίσης άξια στελέχη, δοκιμασμένα σε διάφορους τομείς δουλειάς. Αν οι καινούριοι βουλευτές δεν ανταποκριθούν, τότε δικαιούται ο ψηφοφόρος να μας πει: Τι καταμερισμό κάνατε;

Δε μου λέτε, αγαπητοί μου, όταν κάποιοι βγήκαν βουλευτές, με τους σταυρούς που υποδεικνύαμε εμείς να βγουν βουλευτές στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και μετά έπαιρναν το βουλευτικό αξίωμα και πήγαιναν σε άλλο κόμμα και κρατούσαν και όλα τα πλεονεκτήματα και τη σειρά συνταξιοδότησης κλπ., αυτό δεν ήταν αλλοίωση;

Αλλοίωση, δηλαδή, είναι αντί του Κουμπούρη να είναι ο Γκιόκας; Αυτή είναι αλλοίωση της θέλησης; Αλλοίωση της θέλησης είναι αν αυτός που θα εκλεγεί δεν ανταποκριθεί και ξεπουλήσει τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις οποίες ψηφίστηκε.

Την ευθύνη της πρότασης την έχει πάντα το Κόμμα. Και πρέπει να μας κάνουν κριτική όταν υποδεικνύουμε ανθρώπους, που, στην πορεία, αλλάζουν στρατόπεδο.

Τώρα αν ο ένας έχει λέγειν άλφα ή βήτα, αυτό είναι δεύτερο ζήτημα. Αν είναι κοντός ή ψηλός και ωραίος. Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την ευαισθησία για αλλοίωση.

Οταν οι διάφοροι λεβέντες έφυγαν από το Κόμμα το '91 - και μάλιστα εμείς το '91 δεν είχαμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα, χάσαμε και τη δυνατότητα να είμαστε κόμμα μέσα στη Βουλή - δεν είδα να ευαισθητοποιήθηκε κανένας και να πει, για σταθείτε κύριοι, σας ψηφίσαμε ως βουλευτές του ΚΚΕ και όχι ως βουλευτές άλλου φορέα. Δεν υπήρχε ευαισθησία για αλλοίωση της θέλησης. Αυτά είναι τα κριτήριά μας.

Εμείς κάθε χρόνο με την ευκαιρία κάνουμε αλλαγές στους καταμερισμούς. Εχουμε μάλιστα και συνδιασκέψεις, κάθε χρόνο. Κάνουμε αλλαγές στους καταμερισμούς.

Ετυχε τώρα αυτοί οι καταμερισμοί να αφορούν και κάποιους βουλευτές. Ταμπού είναι;

Και, τέλος, να το ξεκαθαρίσω: Δημόσια πρόσωπα για μας είναι όλοι. Και το μέλος του Κόμματος είναι δημόσιο πρόσωπο. Με την έννοια ότι παλεύει για το λαϊκό συμφέρον. Δημόσιο πρόσωπο είναι. Δεν υπάρχουν τα πρόσωπα μέσα στο Κόμμα και τα δημόσια πρόσωπα προς τα έξω. Ολοι είμαστε δημόσια πρόσωπα. Τώρα αν άλλοι είναι περισσότερο γνωστοί και άλλοι είναι άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό, αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Εχει ενοχλήσει το γεγονός ότι για τα στελέχη του ΚΚΕ ο οποιοσδήποτε καταμερισμός δουλειάς είναι σεβαστός. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι παίρνουν περισσότερα καθήκοντα και δεν μπορούν να συνδυάσουν και το βουλευτικό.

Και να σας πω και ένα τελευταίο: Πραγματικά, μου κάνει εντύπωση. Δείτε, ποιος έχει τη λιγότερη παρουσία στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος; Εγώ. Πόσες φορές πάω στη Βουλή;

Δεν είναι υποτίμηση του Κοινοβουλίου. Υπάρχει καταμερισμός δουλειάς. Αυτό δεν μπορείς να το εφαρμόσεις σε όλα τα στελέχη. Να πρέπει να αναβαθμιστεί στον καταμερισμό δουλειάς και να είναι και βουλευτής. Γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Ο βουλευτής πρέπει, κατά κύριο λόγο, να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα, δεν μπορεί να έχει και άλλους δέκα καταμερισμούς. Αλλά δε θα καθορίσουμε τους καταμερισμούς δουλειάς του Κόμματος από τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και ένα τελευταίο και με συγχωρείτε που παίρνω χρόνο: Οταν ένας μένει πολλά χρόνια στην ίδια θέση, λένε γιατί δεν αλλάζει. Μόλις αλλάξει, γιατί τον άλλαξες! Εχουμε κάποια δικά μας κριτήρια, τι να κάνουμε;».

Στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν διάδοχοι, μόνο στρατιώτες

-- Θέλω να σας ρωτήσω αν στο νέο καταμερισμό εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά ισχυρό σαν κριτήριο στο ΚΚΕ, στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μεσοπρόθεσμα βρεθεί κάποιος άλλος.

-- «Εχεις μεγάλο πόνο γι' αυτό. Θέλεις να σου απαντήσω οπωσδήποτε».

-- Σε όλα τα σενάρια. Ακούστε. Πώς απαντάτε στα σενάρια που θέλουν να δρομολογείται μια διαδοχή; Και μια ερώτηση προς τον κ. Κουτσούμπα. Πώς απαντάει ο κ. Κουτσούμπας στα σενάρια που θέλουν να αναλαμβάνει το τιμόνι του ΚΚΕ;

-- «Εχω απαντήσει σε αυτό το θέμα εκατό χιλιάδες φορές και δεν πρόκειται να δώσω καμία συμπληρωματική απάντηση. Ο,τι έχω πει, ισχύει».

-- Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Θα απαντήσω όπως απάντησε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος. Εχει εξαντληθεί το θέμα».

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Σας πείραξε γιατί σας αιφνιδιάσαμε. Διατηρούμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, δεν μπορούμε να το έχουμε; Δεν κατάλαβα. Σας πείραξε. Οχι εσάς προσωπικά. Θα σας είπαν, καλά δεν πήρατε χαμπάρι; Εγώ πάρα πολύ το χάρηκα».

- Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Πάντως, το δεδομένο είναι ότι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν ούτε διάδοχοι, ούτε ομάδες, ούτε ομαδάρχες, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ολοι είμαστε στρατιώτες στην υπηρεσία του Κόμματος και αυτό υπηρετούμε από οποιοδήποτε καταμερισμό δουλειάς. Και ο καταμερισμός δουλειάς είναι δεδομένος και θα είναι για αρκετό διάστημα ακόμα».

Ενισχύουμε τη δουλειά στο εργατικό, νεολαιίστικο κίνημα

-- Δίνετε έμφαση στη δράση στους χώρους δουλειάς. Και ήθελα να ρωτήσω αν έχει γίνει ένας απολογισμός για τη δράση του ΠΑΜΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί ήδη συμπληρώνεται αρκετός χρόνος και σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν.

-- «Πολύ καλή η ερώτησή σας. Γιατί όντως στοιχείο αυτών των αλλαγών είναι η ενίσχυση της δουλειάς μας στο εργατικό κίνημα, στο νεολαιίστικο κίνημα, γενικότερα στο κίνημα που σχετίζεται με τα κοινωνικά προβλήματα.

Οταν λέμε ενίσχυση, αυτό ισχύει και όταν στελέχη, που δεν είναι βουλευτές, τους παίρνεις από τον ένα τομέα και τους πας στον άλλο. Τέτοιους ανακαταμερισμούς από το συνέδριο και μετά έχουμε κάνει πολλούς. Απλώς δε δόθηκε δημοσιότητα γιατί δεν ήταν βουλευτές.

Εχουμε κάνει πολλές αλλαγές σε γραμματείς περιοχών, ανακαταμερισμούς και στα πλαίσια της Κεντρικής Επιτροπής. Απλώς δε γίνονται γνωστοί γιατί δε συνεπάγονται παραίτηση από ένα αξίωμα.

Πραγματικά, το 17ο Συνέδριο έβαλε κεντρικό ζήτημα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας την αποφασιστική ποιοτική βελτίωση της δράσης του στο εργατικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Και μην το δείτε μόνο από τη συνδικαλιστική πλευρά. Μην το δείτε συνδικαλιστικά.

Και ακριβώς οι όποιες αλλαγές κάνει, έχουν να κάνουν και με την ανανέωση. Οταν λέω ανανέωση, τι εννοώ: Δεν είναι ηλικιακή μόνο. Εξελίσσονται τα στελέχη, μπορούν να πάρουν περισσότερους τομείς δουλειάς. Γίνονται πιο συνδυασμένες προσωπικότητες και αυτό μπορείς να το κάνεις. Και γιατί να το κάνεις κάθε τέσσερα χρόνια, που είναι το συνέδριο; Αλλωστε το συνέδριο την Κεντρική Επιτροπή βγάζει. Δεν αποφασίζει σε όλους τους επιμέρους τομείς δουλειάς.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Ο Τάκης Τσιόγκας θα ανταποκριθεί τώρα καλύτερα ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που μάλιστα βγήκε με αυξημένες ευθύνες πρόεδρος, σε μια περίοδο που δέχεται μεγάλη επίθεση όλο το κίνημα και ιδιαίτερα η περιοχή. Εχοντας αποκτήσει και την εμπειρία κάποια χρόνια του βουλευτή, που διευρύνει και τον πολιτικό ορίζοντα του στελέχους.

Ενας βουλευτής, μέσα από μία ή δύο θητείες, αποκτά έναν ευρύτερο ορίζοντα και μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερα στον τομέα του. Δηλαδή, να το σκεφτούμε και κάπως διαφορετικά. Πολλές φορές η ανάθεση ενός καθήκοντος σε ένα στέλεχος, είναι ακριβώς για να διευρύνει την εμπειρία του και τον πολιτικό του ορίζοντα ή την πολιτική του πείρα.

Εγώ σας λέω ότι μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα σαν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, έχοντας ζήσει όλη την εμπειρία του Κοινοβουλίου, που είναι μια μεγάλη εμπειρία, σημαντική.

`Η η Ελπίδα Παντελάκη. Το πιο σύνθετο καθήκον, είναι το καθήκον του Γραμματέα. Ο Γραμματέας πρέπει να ανταποκριθεί στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον οργανωτικό τομέα.

Και πρέπει ακόμα πιο πολύ ως κόμμα γι' αυτά τα ζητήματα να νοιαζόμαστε. Η εναλλαγή τομέων, να διαμορφώνονται πιο πολύπλευροι άνθρωποι, αυτό το πράγμα βοηθάει. Ο συνδικαλιστής, π.χ., να πάρει άλλο τομέα δουλειάς σε μια πορεία.

Δηλαδή όταν λέμε ανανέωση, εναλλαγή, δεν είναι μόνο η ηλικία. Βεβαίως, στην ανανέωση παίζει ρόλο και η ηλικία. Αλλά είναι και η ανανέωση των εμπειριών, η ανάθεση περισσότερων καθηκόντων. Και να το πω, γι' αυτό λέω ότι δε μας καταλαβαίνουν. Τι είχατε γράψει τότε με τον Γκιώνη, θυμάσαι; Που έφυγε από Γραμματέας της ΚΝΕ. Κάποτε έπρεπε να φύγει. Ασχημο είναι που έγινε άλλος Γραμματέας;

Πήρε πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα καθήκοντα σε ευρύτερους τομείς σήμερα στο Κόμμα. Ο Σοφιανός, επίσης, παίρνει περισσότερα καθήκοντα απ' ό,τι είχε πριν. Αυτό είναι άσχημο; Εμείς δεν τη διατυμπανίζουμε την ανανέωση, την κάνουμε.

Και με την ευκαιρία: Και ακόμα πιο θαρραλέα χρειάζεται. Αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με τις καρέκλες και τους τίτλους. Εχουμε στελέχη στο Κόμμα, τα οποία είναι πανάξια και δε θα είναι ποτέ βουλευτές.

Δεν κατάλαβα δηλαδή, στέλεχος είναι μόνο όποιος είναι βουλευτής; Οι άλλοι τι κάνουν, δηλαδή, στο Κόμμα; Κάθονται εκεί; Δεν είναι κριτήριο για μας, ούτε κριτήριο είναι ο βουλευτής να είναι στην Κεντρική Επιτροπή. Εχουμε άλλα κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ