Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ»
Ετοιμοι για τις τελικές υπογραφές

Την επόμενη βδομάδα η ΝΔ ολοκληρώνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε το 1996 το ΠΑΣΟΚ

Μόνο οι τελικές υπογραφές μένουν πλέον για την οριστική μεταβίβαση του ΟΤΕ στο γερμανικό πολυεθνικό κολοσσό της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ). Σε χτεσινή της συνεδρίαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) ενέκρινε τους όρους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και της ΝΤ και εξουσιοδότησε τους «χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους» να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τους Γερμανούς, για τη σύναψη τελικού σχεδίου συμφωνίας. Ολοκληρώνεται έτσι από τη ΝΔ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που ξεκίνησε το 1996 με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές στο τελικό αυτό σχέδιο θα «μπουν» τις επόμενες μέρες, οπότε και θα έχουν ρυθμιστεί και τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα. Την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί εκ νέου στη ΔΕΑ και την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα. Η τελική «συμφωνία μετόχων» αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πέραν του 3% των μετοχών του ΟΤΕ που θα πουλήσει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο στους Γερμανούς, η συμφωνία προβλέπει και την πώληση άλλου 15% από την πλευρά του Δημοσίου στην ΝΤ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, ο Ρενέ Ομπερμαν, διευθύνων σύμβουλος της ΝΤ, με χτεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι στόχος της γερμανικής πολυεθνικής είναι να διασφαλίσει «το full management control», δηλαδή τον απόλυτο έλεγχο της διοίκησης και τον έλεγχο των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. «Αυτό που πραγματικά θέλουμε να επιτύχουμε είναι να αποκτήσουμε τον πλήρη διοικητικό έλεγχο του ΟΤΕ και να διαχειριζόμαστε την καθημερινή λειτουργία του Οργανισμού. Αυτό μεταφράζεται στο δικαίωμά μας να ορίζουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο και να έχουμε τον έλεγχο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι οι εργασιακές σχέσεις «διασφαλίζονται» μέσω της συμφωνίας και θα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία, επισημαίνεται ότι πρόκειται για διαβεβαιώσεις άνευ ουσίας που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τους εργαζόμενους, αφού ένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, ήταν το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η ένταση της εκμετάλλευσης μέσω και της δραματικής συρρίκνωσης του προσωπικού, η εδραίωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος. Με άλλα λόγια, η συμφωνία διασφαλίζει την πλήρη εργοδοτική ασυδοσία και τις ακόμα πιο βάρβαρες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, καθώς η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να δεχτεί αιτήματα που την αναιρούν.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η πρόθεση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ να προχωρήσει σήμερα σε ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να «παγώσει» τη διαδικασία για λίγες μέρες, δεν έχει καμιά πρακτική αξία, αφού η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνη. Πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ