Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο καπιταλισμός φταίει για την πείνα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για την επισιτιστική κρίση, αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, τόνισε ο Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες, αντιπρόεδρος της κουβανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο «Επισιτιστική Κυριαρχία και Ασφάλεια», προσθέτοντας ότι η άνοδος των τιμών διατροφής είναι παράλογη και άδηλη.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη Νικαράγουα και συμμετέχουν οι χώρες της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική - ALBA, (Κούβα, Βολιβία, της Νικαράγουα και Βενεζουέλα) οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, και έχει ως στόχο την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση των βασικών ειδών διατροφής για τους λαούς της περιοχής.

«Είμαστε τα θύματα και όχι αυτοί που προκαλούν την κλιματική αλλαγή που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την επισιτιστική κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα που μετέβη στη Νικαράγουα, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο μετά από πρόσκληση του Ντανιέλ Ορτέγκα. Η Βενεζουέλα προτείνει τη σύσταση τράπεζας γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο που τόνισε ότι η «τράπεζα θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και άμεσα την επισιτιστική κρίση».

Επιχείρηση «Ντόχα» με αφορμή την επισιτιστική κρίση

Στον αντίποδα, ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (WTO) κατά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Πασκάλ Λαμί, δεν μπορεί να εξεύρει βραχυπρόθεσμα λύση για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, ωστόσο οι συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο μακροπρόθεσμα θα έχουν θετικά αποτελέσματα!

Κατά τον Λαμί μία συμφωνία στο γύρο διαπραγματεύσεων της Ντόχα θα μετριάσει την επίδραση των υψηλών τιμών, καθώς θα καταργήσει μέρος από τους περιορισμούς στην εμπορία γεωργικών προϊόντων. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2008 και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αποφασιστική λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ