Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλώσιμα υλικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οι άνθρωποι του μόχθου

Ο νομός Φλώρινας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που μαζί με το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου, είναι οι περιοχές της χώρας που εναλλάσσονται στις πρώτες θέσεις στη «λίστα» της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας και της εγκατάλειψης. Ο «Ρ» βρέθηκε στην περιοχή, επισκέφτηκε χωριά, μίλησε με τους κατοίκους, άκουσε και κατέγραψε τα προβλήματά τους και σήμερα παρουσιάζουμε ένα πρώτο μέρος αυτού του οδοιπορικού, ενώ τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν και άλλα θέματα με «πρωταγωνιστή» πάντα τον κόσμο του μόχθου.

Στον ακριτικό αυτό νομό το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 14% και το ανεπίσημο ξεπερνάει το 30%. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι υποαπασχολούνται και υπογράφουν τετράωρες συμβάσεις με αμοιβές 3 ευρώ την ώρα! Οι αγρότες ξεκληρίζονται και οι κτηνοτρόφοι ξεπουλούν τα κοπάδια τους. Στο νομό «ανθίζει» το φαινόμενο του «αγροτοεργάτη», ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια της ΔΕΗ - τα φουγάρα των οποίων δε θέτουν σε λειτουργία τα φίλτρα τους - «κατατρώει» τα σωθικά των ανθρώπων. Τα χωριά ερημώνουν και η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση... επανέρχεται για να διώξει και τους τελευταίους από τους 55.000 κατοίκους του νομού.

Οπως σε όλες τις περιοχές της χώρας έτσι και στη Φλώρινα τα προβλήματα ανάπτυξης δημιουργούν και οξύνουν οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Πολιτικές αντιλαϊκές και αντιαγροτικές που υπαγορεύονται από τα «ευρωενωσιακά» κέντρα και είναι υποταγμένες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο νομό Φλώρινας, ένα μέρος των Ελλήνων πολιτών είναι Σλαβόφωνοι. Μιλούν την ελληνική γλώσσα παράλληλα με τη δική τους, έχουν τα δικά τους πολιτιστικά έθιμα και σήμερα, όπως όλοι οι συντοπίτες τους, βιώνουν στο πετσί τους τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Κάποιοι «κύκλοι» πατούν ακριβώς πάνω στα υπαρκτά λαϊκά προβλήματα, τα οποία φροντίζουν να αποσυνδέουν από την ταξική τους βάση. Αξιοποιούν προπαγανδιστικά διακρίσεις και διώξεις του παρελθόντος, που υπέστησαν οι σλαβόφωνοι στην περιοχή από τις αστικές κυβερνήσεις και τις δικτατορίες που γνώρισε ο τόπος. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια, στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Σλαβόφωνων, να δημιουργηθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθεί στα πλαίσια των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια.

Μια οργάνωση με τον τίτλο «Ουράνιο Τόξο» (που στις εκλογές του 2000 έλαβε 1.139 ψήφους σε όλη την Ελλάδα), συνεργάζεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει «ευαγγέλιο» την πολιτική της ΕΕ και ανήκει στην «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα» (ευρωενωσιακό κόμμα που λειτουργεί και δρα υπέρ της ιμπεριαλιστικής ΕΕ), επιχειρεί να αποδώσει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα από την εφαρμοζόμενη πολιτική στην ...«καταπίεση» των σλαβοφώνων, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το ντόπιο πληθυσμό και να τον εγκλωβίσει στις ιμπεριαλιστικές δράσεις στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κίνηση που συνειδητά επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα. Εχει άμεσες σχέσεις με τις ΗΠΑ, (πρόσφατα έστειλε γράμμα στην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις να παρέμβει για τη λύση των προβλημάτων της «Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»!) ενώ έχει σχέσεις και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει πλήθος επαφών με Αμερικάνους και Ευρωπαίους αξιωματούχους και η «δράση» της είναι ενταγμένη στα πλαίσια της πολιτικής των ιμπεριαλιστών του «διαίρει και βασίλευε» και της προώθησης των νεοταξικών σχεδίων.

Οι σλαβόφωνοι, ως Ελληνες πολίτες που είναι, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, να μπορούν ελεύθερα να μιλούν τη γλώσσα τους, να ζουν με τα δικά τους έθιμα, το δικό τους πολιτισμό. Κάθε μορφή διάκρισης σε βάρος τους πρέπει να καταδικάζεται από το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Η τριήμερη παραμονή μας στη Φλώρινα ανέδειξε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, σήμερα σε συνθήκες ιμπεριαλισμού, δεν κάνει «διακρίσεις» αφού πλήττει στον ίδιο βαθμό όλα τα λαϊκά στρώματα. Συγχρόνως πιστοποίησε ότι τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση των όποιων διαιρετικών προσπαθειών και κυρίως τη βάση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Κοινή εκτίμηση, όπως προκύπτει τόσο από αυτά που είδαμε όσο και αυτά που μας είπανε οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, είναι ότι οι ιμπεριαλιστές όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τους λαούς και τα προβλήματά τους αλλά καλλιεργούν αντιθέσεις για την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους, χρησιμοποιώντας τους λαούς σαν αναλώσιμα υλικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ