Κυριακή 11 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρέλαιο: Ρεκόρ τιμών, ρεκόρ κερδών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σταθερά πάνω από τα 123 δολάρια κινήθηκε αυτή τη βδομάδα η τιμή του αργού. Η εξέλιξη αυτή έδωσε λαβή για εκτιμήσεις ότι δεν απέχουμε πολύ από τα 200 δολάρια το βαρέλι!

Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους «αναλυτές» της πετρελαϊκής αγοράς, προσφέρθηκαν πολλές και διάφορες εξηγήσεις, από τις συγκρούσεις στη Νιγηρία ως το «πάρτι των κερδοσκόπων».

Αν, λοιπόν, για τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος, ξεκινάμε με την ερώτηση: «Ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί απ' αυτό;», το ίδιο ισχύει και για την αναζήτηση των υπεύθυνων της πετρελαϊκής έκρηξης.

Κατά... σύμπτωση, την ώρα που οι τιμές εκτινάσσονται σε νέα ύψη ρεκόρ, είχαμε τη δημοσιοποίηση των ισολογισμών των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Ετσι κοντά στα κέρδη της BP (6,6 δισ. δολ.) και της Shell (7,8 δισ. δολ.) προστίθενται τη βδομάδα αυτή και τα κέρδη της Exxon (10,9 δισ. δολ.), αλλά και της γαλλικής Total (3,6 δισ. δολ.) για να έχουμε την πρώτη απάντηση στην ερώτησή μας.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των κερδών που αποκομίζουν οι εταιρείες από το ράλι των τιμών, σημειώνουμε ότι η Exxon σημείωσε κέρδη, από το 2003 ως το 2007, ύψους 163 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Δύο φορές αυτή τη βδομάδα διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι σύντομα η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι. Η πρώτη ήταν την περασμένη Δευτέρα όταν η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσει έως και τα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα σε δύο χρόνια εξαιτίας των ανησυχιών για έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς. Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η πιθανότητα η τιμή να φτάσει τα 150 με 200 δολάρια, τους επόμενους 6 με 24 μήνες, αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η δεύτερη φορά, την περασμένη Τετάρτη, όταν ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γολαμαχοσεΐν Νοζαρί δήλωσε ότι «είναι πιθανό να δούμε την τιμή του αργού πετρελαίου να αγγίζει τα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν δε μεταβληθούν οι παρούσες συνθήκες στην αγορά».

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι και έχουν εξαπλασιαστεί από το 2002!

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, την περασμένη Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την ανοδική της πορεία παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι την τελευταία βδομάδα σημειώθηκε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια. Μέχρι τώρα η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι το ράλι του πετρελαίου ξεπερνάει τους κλασικούς μηχανισμούς χειραγώγησης των τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ