Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προκλητικά αμετακίνητη η Αγκυρα

Με αμηχανία αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση την επιβεβαίωση των σταθερά προκλητικών και αναλλοίωτων θέσεων της Αγκυρας για ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως παρουσίασε η εφημερίδα «Εθνος», στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνονται οι γνωστές τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, τη Θράκη, καθώς και οι απειλές πολέμου, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια Ελλάδα που «διψάει για εδαφική επέκταση», που έχει αποκλειστικό στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας και φθάνει στο σημείο να εμφανίζει τη Θράκη ως σύγχρονο «απαρτχάιντ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ όχι μόνο επαναλαμβάνει τα περί casus belli, αλλά επιπλέον επιδιώκει να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για «τον καθορισμό της κυριότητας μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Το υπουργείο Εξωτερικών

Στην Αθήνα, κατ' αρχήν, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί «ήσυχα» το θέμα που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση του θέματος. Οταν όμως πήρε διαστάσεις, δόθηκαν εντολές προκειμένου να γίνουν διαβήματα στο τουρκικό ΥΠΕΞ και στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα. Πριν δοθεί η εντολή για τα διαβήματα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τουρκικές τοποθετήσεις, δήλωσε: «... γίνονται ήδη και θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι ενδεικνυόμενες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά στη βάση των γνωστών ελληνικών θέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ