Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Στοιβαγμένοι ασθενείς και χωρίς γιατρούς

Δραματική η κατάσταση για τους 3.000 πάσχοντες στην Ελλάδα

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς γιατρούς και με ελάχιστους νοσηλευτές κάνουν μεταγγίσεις 3.000 άτομα με μεσογειακή αναιμία. Αυτή τη δραματική εικόνα μετέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Οι ελλείψεις στις 38 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) (εκ των οποίων οι 8 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) είναι τρομακτικές σε γιατρούς, νοσηλευτές και χώρους. Για να λειτουργήσουν τουλάχιστον σε δυο βάρδιες θα έπρεπε να υπάρχουν στην κάθε μονάδα 3 γιατροί και 4 ή 5 νοσηλευτές (115 γιατροί και 190 νοσηλευτές αντίστοιχα). Υπηρετούν όμως συνολικά λιγότεροι από 30 γιατροί και 60 νοσηλευτές.

Μάλιστα στις ΜΜΑ των νοσοκομείων Αρτας, Αγρινίου και Καβάλας δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Ετσι η νοσηλεία γίνεται μόνο το πρωί εκτός από ελάχιστες ΜΜΑ που κάνουν και τρεις φορές τη βδομάδα απογευματινή βάρδια. Στις ΜΜΑ που δεν υπάρχουν γιατροί η νοσηλεία γίνεται με ευθύνη των νοσηλευτριών και τα φάρμακα γράφονται από ειδικευόμενους γιατρούς. Εξαιτίας της έλλειψης χώρων η νοσηλεία γίνεται σε απαράδεκτες συνθήκες. «Σε ορισμένες περιπτώσεις μεταγγίζονται δέκα άτομα μαζί σε χώρο τεσσάρων τετραγωνικών» αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Για την πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας μονάδων προτύπων που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα καλύπτουν ολόκληρες περιφέρειες (π.χ. τη Δυτική ή Ανατολική Πελοπόννησο) και θα είναι διασυνδεμένες με τις κατά τόπους μονάδες που θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες. Η Ομοσπονδία εξέφρασε την ανησυχία της για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Μοριακού Ελέγχου (μεθόδου ΝΑΤ) του αίματος, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο το 40% του αίματος. Ωστόσο όμως τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι και όταν θα εφαρμοστεί πλήρως η μέθοδος ΝΑΤ, η πλήρης και ποιοτική επάρκεια σε αίμα θα διασφαλιστεί με την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία έχει υποβαθμιστεί. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στα δυο επόμενα χρόνια αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ