Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Βάρδιες χωρίς νοσηλευτές!

Τεράστιες οι ελλείψεις στο νευροχειρουργικό τμήμα. Προκλητική απόπειρα για αναστροφή της πραγματικότητας από την κυβέρνηση

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ολόκληρα τμήματα αναγκάζονται πλέον, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων του προσωπικού, να περιθάλψουν ασθενείς χωρίς ούτε έναν νοσηλευτή.

«Αδυνατούμε να συνεχίσουμε το ασφαλές πρόγραμμα στα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου εξ αιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού», ανέφεραν στο «εξαιρετικώς επείγον» υπόμνημά τους η αναπληρώτρια διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και οι υπεύθυνες νοσηλεύτριες των τριών τομέων προς τον διοικητή του νοσοκομείου στις 12 Μάη. Δηλαδή, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας των Νοσηλευτριών, που φέτος ήταν αφιερωμένη στη συνεισφορά της νοσηλεύτριας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Την ίδια μέρα ο υπουργός Υγείας, από το βήμα του Συνεδρίου της υποταγμένης στα κυβερνητικά σχέδια Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) - που γινόταν στη Λευκάδα - επιχειρούσε να υπερκεράσει τη δραματική κατάσταση. Καθώς έλιωσε πια η «καραμέλα» των προσλήψεων - που ο υπουργός πετούσε σε κάθε περίπτωση - υποσχέθηκε «τη θέσπιση της εφημερίας του νοσηλευτή, ως ελάχιστη μισθολογική αναγνώριση του πράγματι σπουδαίου και υπεύθυνου έργου που επιτελείτε», υπολογίζοντας ότι «σε πρώτο χρόνο θα αφορά 8.000 με 9.000 νοσηλευτές, με την προοπτική της περαιτέρω επέκτασής του». Δηλαδή, όχι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πείνας, αλλά εφημερίες που - κάτω απ' τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - θα έχουν το κατάντημα των γιατρών.

Αλλωστε πώς θα μπορούσε να μιλήσει στη Λευκάδα για προσλήψεις, όταν την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο τοπικό νοσοκομείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο του νησιού διαδήλωναν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Κατά τα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έταξε την ένταξη του «νοσηλευτικού λειτουργήματος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» και για το σκοπό αυτό, έχει «συστήσει Ομάδα Διοίκησης Εργου στο Υπουργείο». Δηλαδή, το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Απλήρωτοι και ξεκρέμαστοι

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου καταδεικνύει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στα νοσοκομεία, που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα προς τον διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου: «Η έλλειψη του προσωπικού - επισημαίνεται - επιτάθηκε με την άρνηση προσέλευσης προς εργασία των 19 υπαλλήλων των τετράμηνων συμβάσεων από σήμερα (12.5.2008) λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με την υπογραφή της σύμβασής τους και με την αδυναμία πληρωμής τους. Δειγματοληπτικά, σας αναφέρω ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ούτε με ένα άτομο ανά βάρδια, π.χ. στο νευροχειρουργικό τμήμα».

Και το υπόμνημα καταλήγει: «Ως εκ τούτου κύριε διοικητή, και επειδή αρχή της νοσηλευτικής δεοντολογίας είναι η ασφαλής νοσηλεία και η ασφαλής παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ