Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα χαθούν ζωές στις σήραγγες

Προειδοποίηση προς το υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας για τις συνθήκες δουλειάς στα μεγάλα έργα στην Καρδίτσα, στη Φθιώτιδα και αλλού

Στις σήραγγες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας, όταν σκάνε οι δυναμίτες, τα αυτιά των εργαζομένων ματώνουν...
Στις σήραγγες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας, όταν σκάνε οι δυναμίτες, τα αυτιά των εργαζομένων ματώνουν...
Σε σοβαρό κίνδυνο μπαίνει καθημερινά η ζωή των οικοδόμων στα μεγάλα και μικρότερα έργα, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η παρουσία των Επιθεωρήσεων Εργασίας είναι ανύπαρκτη, κατάσταση που δίνει «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας να αυθαιρετεί και να υποχρεώνει τους εργάτες σε επικίνδυνες, για τη ζωή τους, εργασίες.

Το γεγονός αναδεικνύει για πολλοστή φορά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σε επιστολή της προς την υπουργό και την υφυπουργό Απασχόλησης και τον ειδικό γραμματέα του ΚΕΠΕΚ, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι στην Καρδίτσα και στη σήραγγα που ανοίγεται στη θέση Δρακότρυπα, γίνονται ανατινάξεις σε δέκα χιλιόμετρα βάθος με 250 κιλά δυναμίτιδα και οι εργάτες παραμένουν μέσα στη σήραγγα. Το ίδιο συμβαίνει και στη σήραγγα Καλίδρομου στη Φθιώτιδα. Οπως ανάλογη είναι η κατάσταση και όπου αλλού ανοίγονται σήραγγες.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «είναι τουλάχιστον εγκληματικό αυτό που συμβαίνει στις σήραγγες, όπου χρησιμοποιούν ακατάλληλα μηχανήματα, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, δε γίνονται μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θορύβου, υγρασίας, κλπ. Είναι τραγικό και εγκληματικό από τη μεριά της εργοδοσίας το γεγονός ότι γίνονται ανατινάξεις μέσα στις σήραγγες με τους εργάτες να παραμένουν μέσα». Γι' αυτήν την κατάσταση, υπογραμμίζεται, «η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη γιατί δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των εργατών, στην ουσία βάζει πλάτη να αυθαιρετούν οι εργοδότες σε βάρος της ζωής των οικοδόμων».

Η Ομοσπονδία καλεί σε άμεση κινητοποίηση τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία των εργοδοτών, να προστατευτεί η ζωή των εργαζομένων στις οικοδομές, στις κατασκευές και τα μεγάλα έργα. Καλεί τους οικοδόμους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα δικά τους χέρια, να μην πειθαρχούν στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Να καταδικάσουν τις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν την απόλυτη ευθύνη για τα εργοδοτικά εγκλήματα, για τη συσσώρευση των προβλημάτων που βιώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ